Αρχική » Βουλγαρία: Καμπανάκι για τα νέα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων – Πού εντοπίστηκαν

Βουλγαρία: Καμπανάκι για τα νέα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων – Πού εντοπίστηκαν

by billakos

Νέα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν σε αγριόχοιρους, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, θέτοντας σε συναγερμό τις κτηνιατρικές αρχές στην Καβάλα, τη Δράμα, τη Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο για την λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος της ασθένειας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 2023 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκατρείς (13) δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Smolyan (8), Kardzhali (4) και Haskovo (1) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2023 έως 11.12.2023, τρεις εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 276 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2023 έως 11.12.2023, τρεις εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 276 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αποτραπεί εκ νέου η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.

Ειδικότερα απαιτούνται άμεσες ενέργειες όσον αφορά:

1)Την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα με το σχέδιο μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

2)Την εντατικοποίηση  της  Παθητικής  και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών καθώς και σε κατοικίδιους χοίρους.

3)Τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.

4)Την εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται πλησιέστερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

5)Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ