Αρχική » Economist: Τι σχέση έχουν τα crypto με τις… κατσαρίδες

Economist: Τι σχέση έχουν τα crypto με τις… κατσαρίδες

by billakos

Το κόψιμο του κεφαλιού τους δεν έχει αποτέλεσμα: μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό ακόμη και μια εβδομάδα.

Το να τις χτυπήσεις δεν εγγυάται ότι θα τις σκοτώσεις: ο εύκαμπτος εξωσκελετός τους μπορεί να λυγίσει για να χωρέσει μέχρι και 900 φορές το σωματικό τους βάρος. Ούτε το να τραβήξεις το καζανάκι της τουαλέτας όταν δεις κάποια μέσα στη λεκάνη είναι σίγουρη λύση: ορισμένες ράτσες μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για περισσότερο από μισή ώρα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις κατσαρίδες, το ανεπιθύμητο παράσιτο για τους περισσότερους, με την παρουσία τους να καθίσταται ακόμα χειρότερη επειδή είναι εξαιρετικά ανθεκτικές.

Τι σχέση μπορούν να έχουν όμως οι κατσαρίδες με… τα crypto;

Σύμφωνα με τον Economist, πολλοί επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές θεωρούν τη βιομηχανία crypto ένα ανεπιθύμητο παράσιτο και θα της απέδιδαν παρόμοια… εκνευριστικά ανθεκτικά χαρακτηριστικά.

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Οι τρομοκράτες τα χρησιμοποιούν για να κάνουν πληρωμές.

Οι χάκερ απαιτούν λύτρα σε bitcoin.

Πολλά κρυπτονομίσματα δημιουργούνται απλά για να μπορέσουν οι κατασκευαστές τους να ξεπεράσουν εμπόδια που συναντούν σε νόμιμες συναλλαγές με χρήματα.

Όσο για τις αντοχές των crypto… μέχρι στιγμής αποδεικνύονται άφθαρτα: Πρώτον, οι τιμές τους υπέστησαν συντριβή από τα υψηλότερα επιτόκια το 2022. Το «κεφάλι» του κλάδου έχει «κοπεί»: οι Changpeng Zhao και Sam Bankman-Fried, οι ιδρυτές των δύο μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων crypto στον κόσμο, είναι υπόδικοι για οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και περί απάτης.

Δεύτεον, οι ρυθμιστικές αρχές τα καταπολεμούν. Ωστόσο, η κρυπτογράφηση όχι μόνο επεβίωσε, αλλά εκτινάσσεται και πάλι στα ύψη: το bitcoin σκαρφάλωσε στο υψηλό δύο ετών των σχεδόν 45.000 δολαρίων στις 11 Δεκεμβρίου, από μόλις 16.600 δολάρια στην αρχή του έτους.

Τι συμβαίνει;

Κατ’ αρχήν η ανθεκτικότητα είναι ενσωματωμένη στην ίδια την τεχνολογία. Το bitcoin, το ether και άλλα κρυπτονομίσματα δεν είναι εταιρείες – δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν και να βάλουν λουκέτο. Χρησιμοποιούν blockchains, τα οποία διατηρούν μια βάση δεδομένων συναλλαγών. Το αρχείο των συναλλαγών πιστοποιείται από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών που έχουν κίνητρα να συνεχίσουν να το διατηρούν με την υπόσχεση ότι θα τους δοθούν επιπλέον μονάδες κρυπτονομισμάτων.

Μόνο αν η αξία των κρυπτονομισμάτων μηδενιστεί καταρρέει ολόκληρο το οικοδόμημα. Και, στην πραγματικότητα, γράφει ο Economist, κάποια από αυτά δεν αξίζουν απολύτως τίποτα.

Το πρώτο είναι ότι η κατοχή κρυπτογράφησης είναι ένα στοίχημα για ένα μέλλον στο οποίο η χρήση της τεχνολογίας είναι ευρέως διαδεδομένη.

Οι άνθρωποι σε κυρίαρχες χώρες χρησιμοποιούν ήδη bitcoin και stablecoins (tokens συνδεδεμένα σε ένα σκληρό νόμισμα, όπως το δολάριο) για να διατηρήσουν αποταμιεύσεις ή για να πραγματοποιήσουν πληρωμές.

Μπορούν, δε, να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα. Καλλιτέχνες και μουσεία εξακολουθούν να δημιουργούν ή να συλλέγουν NFTS.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πουλά τη φωτογραφία του που τραβήχτηκε στο αστυνομικό τμήμα προς 99 δολάρια τη μια. Σχεδιάζει να κόψει σε κομμάτια το κοστούμι του, να το βάλει πάνω σε κάρτες και να το πουλήσει σε θιασώτες του, οι οποίοι θα πληρώσουν τουλάχιστον 47 NFTS για το κάθε κομμάτι.

Σε περιόδους δόξας, η βιομηχανία κρυπτογράφησης συγκέντρωσε πολλά χρήματα και προσέλαβε πολλούς ταλαντούχους προγραμματιστές. Αυτά που απομένουν αξιοποιούνται σε νέες χρήσεις, όπως εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή σε παιχνίδια. Ίσως αυτά να μην υιοθετηθούν ποτέ ευρέως. Αλλά ακόμα και η μικρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν έχει αξία.

Δεν είναι φούσκα

Ακόμη, με κάθε κύκλο άνθησης και κατάρρευσης, γίνεται όλο πιο ξεκάθαρο ότι η κρυπτογράφηση δεν είναι μια φούσκα όπως η μανία με τουλίπες στη δεκαετία του 1630 ή η τρέλα για τα Beanie Babies τη δεκαετία του 1990.

Το bitcoin είναι ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο και η ιστορική διαδρομή της τιμής του μοιάζει περισσότερο με μια οροσειρά παρά με μια ενιαία κορυφή και φαίνεται να σχετίζεται στενά με τις μετοχές της τεχνολογίας.

Ωστόσο, έχει μικρή μόνο συσχέτιση με την ευρύτερη αγορά. Ένα περιουσιακό στοιχείο που ταλαντεύεται πάνω-κάτω, και όχι παράλληλα με άλλες επενδύσεις που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα χαρτοφυλάκιο, μπορεί να είναι χρήσιμος παράγοντας διαφοροποίησης.

Το γεγονός ότι το bitcoin έχει καθιερωθεί ως σοβαρό περιουσιακό στοιχείο φαίνεται να είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την τελευταία άνοδό του. Τον Αύγουστο, ένα αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η κύρια ρυθμιστική αρχή των αγορών της Αμερικής, ήταν «αυθαίρετη και ιδιότροπη» όταν απέρριψε την προσπάθεια της Grayscale, μιας επενδυτικής εταιρείας, να μετατρέψει σε ETF ένα κεφάλαιο 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκε εξ ολοκλήρου σε bitcoin.

Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την επένδυση σε bitcoin για τον μέσο παίκτη.

Τον Οκτώβριο το δικαστήριο επικύρωσε την απόφασή του — στην πραγματικότητα διέταξε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να υποχωρήσει.

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity, έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για την έναρξη ETFs.

Δεδομένων των αποδόσεων που έχει προσφέρει το bitcoin στο παρελθόν και των συσχετισμών του με άλλα περιουσιακά στοιχεία, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια ορμή μετρητών στο bitcoin, καθώς ακόμη και λογικοί επενδυτές σκέφτονται να βάλουν μικρό μέρος από τις αποταμιεύσεις τους για τη σύνταξη σε crypto για διαφοροποίηση.

Τελικά οι κατσαρίδες δεν είναι άχρηστες

Κλείνοντας το ενδιαφέρον άρθρο, ο συντάκτης του Economist επιστρέφει στην αρχική αλληγορία, προσθέτοντας τώρα ότι πολλοί νιώθουν ενστικτώδη αποστροφή όταν προσπαθούν να εξοντώσουν μια κατσαρίδα. Όμως, όσο αντιπαθητικές κι αν είναι, έχουν ρόλο στο οικοσύστημα, όπως να μετατρέπουν την ύλη που αποσυντίθεται σε θρεπτικά συστατικά και να τρώνε άλλα παράσιτα, όπως τα κουνούπια. Τα crypto έχουν επίσης τις χρήσεις τους, όπως η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και η ασφάλεια των χρημάτων υπό αυταρχικά καθεστώτα. Και, όπως έχει αποδειχθεί, είναι σχεδόν αδύνατο να… εξοντωθεί.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ