Αρχική » Liv-ex: Τα υψηλά επιτόκια μειώνουν την όρεξη για εκλεκτά κρασιά

Liv-ex: Τα υψηλά επιτόκια μειώνουν την όρεξη για εκλεκτά κρασιά

by billakos

Τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχουν αρχίσει να πλήττουν σημαντικά την αγορά εκλεκτών κρασιών και vintage σαμπάνιας.

Ο δείκτης Burgundy 150 του χρηματιστηρίου κρασιών Liv-ex έχει υποχωρήσει κατά 15,7% φέτος, ενώ ο αντίστοιχος για τις κορυφαίας ποιότητας σαμπάνιες καταγράφει απώλειες 17,2%.

Μετά από τα μεθυστικά κέρδη από την έναρξη της πανδημίας, η πτώση σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ύφεση για την αγορά εκλεκτού κρασιού μετά από ένα τριετές sell-off που ξεκίνησε το 2011.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ωραιοποιηθεί η κατάσταση – ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά» για την αγορά, δήλωσε ο Anthony Maxwell, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Liv-ex.

Το κρασί ήταν μια αξιόλογη επένδυση τα τελευταία χρόνια, λόγω της περιορισμένης ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και του κυνηγιού για εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι κύριες χρηματοοικονομικές αγορές κατέρρευσαν.

Από την άνοδο στην πτώση

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 39% από την αρχή του 2020 έως το τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Liv-ex, και ξεπέρασαν ακόμη και τις παγκόσμιες μετοχές κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς μετοχών του 2021.

Η έλλειψη κορυφαίων σοδειών προκάλεσε επίσης πιέσεις στην αγορά σπάνιων κρασιών. Η συγκομιδή του 2021 στη Βουργουνδία επλήγη σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, ενώ η κακή συγκομιδή στη Καμπανία την ίδια χρονιά οδήγησε πολλά σπίτια να κρατήσουν τα παλαιότερα μπουκάλια. Αυτό βοήθησε το vintage bubbly να απολαύσει το 2021 τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που είχε ποτέ, σημειώνοντας αύξηση 41%, και έκανε περαιτέρω άνοδο πέρυσι.

Αλλά το terroir για την αγορά έχει αλλάξει δραματικά το 2023 και οι επενδυτές σε πολλά από τα κρασιά με κορυφαίες επιδόσεις έχουν μείνει τώρα με hangover.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το Richebourg Grand Cru 2017 του Domaine Romanée Conti μειώθηκε κατά 29% φέτος στις 33.015 £ για μια θήκη 12 φιαλών. Το Bonnes Mares Grand Cru 2014 του Domaine Georges Roumier υποχωρεί κατά 15%, στις 16.369 £.

Το Krug 2008, ένα vintage που έμεινε να παλαιώσει για περισσότερο από μια δεκαετία στα κελάρια του οίκου Champagne, αυξήθηκε σχεδόν 60%  σε αξία τους μήνες μετά την κυκλοφορία του το 2021. Αλλά φέτος μειώθηκε κατά ένα τέταρτο στις 4.350 λίρες ανά κιβώτιο. Το Cristal 2013 του Louis Roederer είναι 22% χαμηλότερα στα 2.200 £ ανά κιβώτιο, σύμφωνα με τη Liv-ex.

Τα επιτόκια

Σύμφωνα με τους FT, η απότομη άνοδος των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια έχει πλήξει σημαντικά την αγορά του εκλεκτού οίνου. Για πολλούς επενδυτές, αυτό σημαίνει ότι έχουν πλέον την επιλογή να βάλουν χρήματα στην τράπεζα και να κερδίσουν 5% ή περισσότερους τόκους, όχι πολύ μακριά από το περίπου 7% που παραδοσιακά αποδίδει το κρασί κατά μέσο όρο μακροπρόθεσμα.

«Τα επιτόκια κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές», δήλωσε ο Matthew O’Connell, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία εμπόρου κρασιού Bordeaux Index. «Είναι η πιο ήσυχη αγορά που έχω δει. Οι τιμές έχουν πέσει».

Οι Κινέζοι και άλλοι Ασιάτες αγοραστές που οδήγησαν τη ζήτηση κρασιά Βουργουνδίας τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης υποχωρήσει καθώς η οικονομία της Κίνας δεν κατάφερε να ανακάμψει ισχυρά μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Ευκαιρίες

Ωστόσο, υπήρχαν περιστασιακές ευκαιρίες για να βγάλεις χρήματα, για παράδειγμα, σε ορισμένα ιταλικά κρασιά, τα οποία δεν είχαν την ίδια άνοδο των τιμών με τη σαμπάνια και τη Βουργουνδία τα τελευταία χρόνια και τα πήγαν καλύτερα φέτος.

Ο Gregory Swartberg, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων κρασιού Cru Wine με έδρα το Λονδίνο, αγόρασε το Roagna, Barolo, Pira Vecchie Viti 2016 για τους πελάτες του τον Ιούνιο και κέρδισε καθώς ανέβηκε στην τιμή, βοηθούμενος από τα πολύ χαμηλά επίπεδα παραγωγής και τις υψηλές βαθμολογίες από τους κριτικούς .

Πρόσφατα αγόρασε για πελάτες το Mouton Rothschild 2019 , του οποίου η ετικέτα σχεδιάστηκε από τον Δανό-Ισλανδό καλλιτέχνη Olafur Eliasson και δείχνει τη διαδρομή του ήλιου σε σχέση με το οινοποιείο κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Οι προσδοκίες αυξάνονται ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος, κάτι που θα βοηθήσει την αγορά κρασιού, και πολλοί στον κλάδο, όπως ο O’Connell του Bordeaux Index, πιστεύουν ότι οι τιμές πλησιάζουν να σταθεροποιηθούν.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ