Αρχική » Το «δωράκι» που φέρνουν τα ομόλογα σε real estate και χρέος

Το «δωράκι» που φέρνουν τα ομόλογα σε real estate και χρέος

by billakos

Το τεράστιο ράλι των ομολόγων είναι εξαιρετικά νέα για την αγορά κατοικίας και τον τεράστιο σωρό χρέους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος επεσήμανε το πρόσφατο άλμα στις τιμές των ομολόγων και την πτώση των αποδόσεων. Για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου έχει χάσει περισσότερο από μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο, υποχωρώντας περίπου στο 3,9% την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο iShares 20-Year Treasury Bond έχει εκτιναχθεί πάνω από 20% από τα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας ότι τα μακροχρόνια ομόλογα του Δημοσίου έχουν εισέλθει επίσημα σε ανοδική αγορά.

«Μην σας νοιάζει το χρηματιστήριο, η ανοδική αγορά ομολόγων μας έδωσε ένα δώρο για τις διακοπές και έναν λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά», είπε ο Κρούγκμαν σε άρθρο στους New York Times.

Τα χαμηλότερα επιτόκια σημαίνουν καλά νέα παντού, είπε και επεσήμανε τους τομείς που είναι ευαίσθητοι στις επιπτώσεις του κόστους δανεισμού, όπως η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν οδηγήσει τη δραστηριότητα σε σχεδόν στασιμότητα φέτος καθώς αγοραστές και πωλητές έμειναν στο περιθώριο.

Ωστόσο, οι συνθήκες φαίνεται να έχουν βελτιωθεί καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, γεγονός που βοήθησε να πέσει το 30ετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων κάτω από το 7% μετά το 8% τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 0,8% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών – ένα πιθανό σημάδι ανάκαμψης θα μπορούσε να σχηματιστεί στον τομέα της στέγασης.

Ο Πολ Κρούγκμαν

Το χρέος

Τα χαμηλότερα επιτόκια είναι επίσης καλά νέα για το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά φέτος, επειδή το βάρος των πληρωμών τόκων μειώνεται καθώς τα επιτόκια πέφτουν χαμηλότερα.

«Το κόστος του δανεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ομοσπονδιακές δημοσιονομικές προοπτικές, οι οποίες δεν είναι υγιείς αλλά φαίνονται λιγότερο επικίνδυνες από ό,τι πριν από δύο μήνες», είπε ο Κρούγκμαν.

Το ράλι της αγοράς ομολόγων συνέπεσε με την αυξανόμενη αισιοδοξία στη Wall Street ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αρκετές φορές το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ