Αρχική » Φθιώτιδα: Συναγερμός μετά τα νέα κρούσματα ευλογιάς σε πρόβατα

Φθιώτιδα: Συναγερμός μετά τα νέα κρούσματα ευλογιάς σε πρόβατα

by billakos

Στο κόκκινο έχει φτάσει η ανησυχία των κτηνοτρόφων στη Φθιώτιδα μετά τον εντοπισμό και νέων κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων, καθώς αν η ασθένεια εξαπλωθεί θα επιφέρει σημαντική ζημιά στην κτηνοτροφία.

Ειδικότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 2023, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε 2 εκτροφές  αποτελούμενες από 240 και 190 πρόβατα αντίστοιχα, στη Δημοτική Κοινότητα Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών, της ΠΕ Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εστίες ευλογιάς του προβάτου στη Φθιώτιδα

Σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εφαρμόζονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της ΠΕ Φθιώτιδας.

Υπενθυμίζεται ότι κρούσμα ευλογιάς επιβεβαιώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς σε πρόβατο εκτροφής αποτελούμενη από 454 πρόβατα στη Δημοτική Κοινότητα Μαλεσίνας, του Δήμου Λοκρών, της  Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Οι ζώνες

Κατόπιν των ανωτέρω οριοθετήθηκαν:

  • Ζώνη Προστασίας ακτίνας 10 χλμ γύρω από τις εστίες εντός του Δήμου Λοκρών της ΠΕ Φθιώτιδας
  • Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 20 χλμ γύρω από τις εστίες, η οποία περιλαμβάνει τη λοιπή επικράτεια του Δήμου Λοκρών και τις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Κωνσταντίνου και Ελάτειας στην ΠΕ Φθιώτιδας και το Δήμο Ορχομενού και τη Δημοτική Ενότητα Χαιρώνειας στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Φθιώτιδας, ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Βοιωτίας, ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Λέσβου και ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Χαλκιδαίων της ΠΕ Ευβοίας.

Οι «ζώνες» στις ΠΕ Βοιωτίας, Εύβοιας, Λέσβου και Φθιώτιδας

Ακριβής οριοθέτηση των απαγορευμένων ζωνών καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν την ημερομηνία της λήξης των μέτρων θα δοθούν με νέα εγκύκλιο.

Επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος και τονίζεται ότι απαιτείται η συνεργασία και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων για την αποτροπή εξάπλωσης της σημαντικής αυτής επιζωοτίας.

Πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

Η μετάδοση γίνεται με:

  • άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα
  • έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λπ. ).

Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων

Συμπτώματα και αλλοιώσεις

Αρχικά τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό και μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα (μύξες), και δάκρυα.

Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστός, γεννητικά όργανα).

Αυτές είναι κοκκινίλες (ερυθρές κηλίδες) και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος, μεγέθους 0,5-1εκ.(βλατίδες).

Σταδιακά (μετά από 5-10 ημέρες) οι κοκκινίλες και τα σπυριά μετατρέπονται σε στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες) και ανοικτές πληγές (έλκη).

Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων το κεφάλι συνήθως φαίνεται διογκωμένο και παραμορφωμένο.

Στην αρχή μπορεί να έχουν προσβληθεί μόνο 1-2 ζώα, πολύ σύντομα όμως κολλάνε και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού ενώ γρήγορα μολύνονται και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ