Αρχική » Ηλεκτρονικές Συναλλαγές: Πληρωμές με POS, IRIS και στις λαϊκές αγορές από τις 2 Ιανουαρίου

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές: Πληρωμές με POS, IRIS και στις λαϊκές αγορές από τις 2 Ιανουαρίου

by billakos

Ακόμα μια προσπάθεια χρήσης πιστωτικών καρτών ξεκινά στις λαϊκές αγορές, αυτή τη φορά με την καθολική εφαρμογή χρήσης POS και IRIS από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου.

Τα μηχανήματα δηλαδή θα αποδέχονται πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου ή ρολογιού (σ.σ. Smartphones-smartwatches συνδεδεμένα με κάρτες ή IRIS), πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, χωρίς όμως να απαγορεύεται η πληρωμή με μετρητά.

Καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης ανακοινώθηκε η 31η Ιανουαρίου 2024, όπου οι πωλητές θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί ή παραγγείλει τερματικά αποδοχής καρτών

Οι λαίκές αγορές θα είναι ανοιχτές από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, φυσικά στις προκαθορισμένες ημέρες λειτουργίας τους.

Τι αναφέρει η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφέρει πως από τις 2 Ιανουαρίου θα υπάρχει  «καθολική εφαρμογή χρήσης POS, μηχανημάτων αποσοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών» κάτι που θα ισχύει στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια και στα κυριακάτικα παζάρια.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται πρόστιμα, εκτός και αν στο χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου του 2024 οι πωλητές έχουν αποδεδειγμένα προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών και περιμένουν την ρύθμιση και εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχουν καταθέσει αίτηση στην τράπεζα για τερματικό καρτών, ώστε να μην επιβληθεί πρόστιμο σε τυχόν έλεγχο είναι η 31η Ιανουαρίου του 2024.

Ειδικοί της αγοράς αναφέρουν πως το μέτρο εντάσσεται στις κινήσεις αύξησης των εσόδων των κρατικών ταμείων, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και τα έσοδα των τραπεζών, τόσο από το ποσοστό επί των πωλήσεων, όσο και από το μηνιαίο ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν στις τράπεζες. Ακόμα αναμένεται να αυξηθούν και οι πωλήσεις τερματικών από καταστήματα ηλεκτρονικών, τα οποία συνδέονται στην κάρτα του επαγγελματία και υπάρχει μια κράτηση από 1,5-1,95% για την υπηρεσία. Διαθέτουν ακόμα επιλογή, ώστε οι αποδείξεις στέλνονται με μήνυμα στο κινητό του πελάτη.

Τα POS τα οποία συνδέονται απευθείας με την επαγγελματική κάρτα ενός πωλητή, κρατούν ποσοστό 1,5-1,95% και δεν απαιτείται ειδική εγκατάσταση από τεχνικό εφόσον κάποιος βιάζεται να αγοράσει τερματικό.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ