Αρχική » Bitcoin ETF: Kεφάλαια 4,6 δισ. δολ. προσέλκυσαν με το… καλημέρα

Bitcoin ETF: Kεφάλαια 4,6 δισ. δολ. προσέλκυσαν με το… καλημέρα

by billakos

Μετοχές αξίας 4,6 δισ. δολαρίων διαπραγματεύτηκαν στο ντεμπούτο τους τα εισηγμένα στο χρηματιστήριο bitcoin ETF, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, μετά την έγκριση που έδωσε μία ημέρα πριν η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών των ΗΠΑ.

Τα προϊόντα αυτά σηματοδοτούν μια στιγμή ορόσημο για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, με τους επενδυτές να τεστάρουν εάν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία -που εξακολουθούν να θεωρούνται από πολλούς επαγγελματίες ως επικίνδυνα- μπορούν να κερδίσουν ευρύτερη αποδοχή ως επένδυση.

Έντεκα spot ETF bitcoin – συμπεριλαμβανομένων των iShares Bitcoin Trust της BlackRock , Grayscale Bitcoin Trust και ARK 21Shares Bitcoin ETF, μεταξύ άλλων – άρχισαν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη το πρωί, ξεκινώντας έναν σκληρό ανταγωνισμό για το μερίδιο αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, τα οποία παραθέτει το Reuters, to Grayscale, το BlackRock και το Fidelity κυριάρχησαν στους όγκους συναλλαγών. Τα 11 ETF που έλαβαν άδεια και θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται από σήμερα είναι τα εξής: το ARK 21Shares Bitcoin ETF, το Bitwise Bitcoin ETP Trust, το BlackRock iShares Bitcoin Trust, το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, το Franklin Bitcoin ETF, το Grayscale Bitcoin Trust, το Hashdex Bitcoin ETF, το Invesco Galaxy Bitcoin ETF, το WisdomTree Bitcoin Fund, το Valkyrie Bitcoin Fund και το VanEck Bitcoin Trust.

«Οι όγκοι συναλλαγών ήταν σχετικά ισχυροί για νέα προϊόντα ETF», δήλωσε ο Todd Rosenbluth, στρατηγικός αναλυτής της VettaFi. «Αλλά αυτή είναι μια μεγαλύτερη κούρσα από μια απλή διαπραγμάτευση μιας ημέρας».

Το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τα προϊόντα ήρθε τελικά αργά την Τετάρτη, μετά από μια δεκαετή διαμάχη με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Ορισμένα στελέχη χαρακτήρισαν το bitcoin ως επένδυση υψηλού κινδύνου και η Vanguard – ο μεγαλύτερος πάροχος αμοιβαίων κεφαλαίων – είπε ότι δεν σχεδιάζει να  εντάξει στην πλατφόρμα της τη νέα παρτίδα spot ETF bitcoin.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα cryto-ETF είχε αρχικά θετική επίδραση στην τιμή του bitcoin, το οποίο ξεπέρασε προς στιγμήν τα 49.000 δολάρια για να κλείσει τελικά με άνοδο 0,77% στα 46.303 δολάρια, ενώ η τιμή του Ether, του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, αυξήθηκε κατά 2,79% στα 2597,95 δολάρια.

Παράλληλη πορεία;

Οι επενδυτές και οι οικονομικοί σύμβουλοι παρακολουθούν στενά για να δουν όχι μόνο την απόδοση αυτών καθ΄αυτών των ETF του bitcoin, αλλά και πόσο αυτές παρακολουθούν την τιμή του  ίδιου του bitcoin.

Τα μεγάλα κενά μεταξύ της τιμής ενός fund και της τιμής του bitcoin που διαρκεί για πολλές ημέρες θα μπορούσαν να είναι σημάδι λεπτών συναλλαγών ή δομικών ζητημάτων αναφορικά με το ETF και να τρομάξουν τους πιθανούς αγοραστές, ακόμη και αν το fund ξεπερνά προσωρινά το spot bitcoin.

Ο όγκος συναλλαγών θα είναι επίσης βασικός δείκτης μέτρησης για τους επενδυτές, καθώς τα κεφάλαια με περισσότερες συναλλαγές θεωρούνται πιο ελκυστικά.

Η επιτυχία των κεφαλαίων θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από διαφορετικά σημεία τιμών . Αρκετοί εκδότες αμοιβαίων κεφαλαίων μείωσαν τις προτεινόμενες προμήθειες τους και πολλοί προσφέρουν προσωρινές παραιτήσεις που μειώνουν τη διαχείρισή τους στο 0% βραχυπρόθεσμα.

Για παράδειγμα ο επενδυτικός κολοσσός, BlackRock ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από ένα μέρος της αμοιβής για τους πρώτους 12 μήνες που ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου 2024, έτσι ώστε η αμοιβή  να είναι 0,12% της καθαρής αξίας ενεργητικού του Καταπιστεύματος για τα πρώτα 5,0 δισεκατομμύρια $ των περιουσιακών στοιχείων του Trust. Εάν το κεφάλαιο υπερβαίνει τα 5,0 δισεκατομμύρια δολάρια των περιουσιακών στοιχείων του Trust πριν από το τέλος της 12μηνης περιόδου, η προμήθεια διαχείρισης που χρεώνεται σε περιουσιακά στοιχεία άνω των 5,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι 0,25%. Όλοι οι επενδυτές θα επιβαρύνονται με την ίδια προμήθεια διαχείρισης που είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος αυτών των ποσοστών αμοιβών. Μετά τη λήξη της περιόδου παραίτησης των 12 μηνών, η αμοιβή διαχείρισης θα είναι 0,25%.

Ο αγώνας για την.. πίτα

Το ρυθμιστικό αυτό νεύμα αναμένεται να ξεκινήσει έναν έντονο ανταγωνισμό για to μερίδιο αγοράς μεταξύ των εκδοτών που έχουν ήδη μειώσει τα τέλη για τα προϊόντα πολύ κάτω από τα πρότυπα του κλάδου ETF των ΗΠΑ.

Αναλυτές του Bernstein εκτιμούν ότι οι ροές του bitcoin ETF θα αυξηθούν σταδιακά και θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και θα διαμορφωθούν στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Τα ETF του Bitcoin αναμένεται να είναι ένα έντονα ανταγωνιστικό παιχνίδι συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων, με 11 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να ξεκινούν μαζί», ανέφερε σε σημείωμα η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Δεδομένου ότι όλα τα ETF που παρακολουθούν την τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν την ίδια απόδοση στους επενδυτές, οι προμήθειες τείνουν να υπαγορεύουν το μερίδιο αγοράς.

Πολλοί εκδότες ETFs, συμπεριλαμβανομένων των Bitwise και VanEck, έχουν ήδη αρχίσει να εμπορεύονται τα προϊόντα τους δημοσιεύοντας διαφημίσεις που προβάλλουν το bitcoin ως επένδυση.

Ενόψει της απόφασης της SEC, το bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, είχε αυξηθεί περισσότερο από 150% το 2023. Η κεφαλαιοποίηση αγοράς του bitcoin ήταν πάνω από 900 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το CoinGecko.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ