Αρχική » ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δημόσιων δαπανών

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δημόσιων δαπανών

by billakos

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Πέμπτη το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση δημόσιων δαπανών έως τις αρχές Μαρτίου, αποτρέποντας έτσι το λεγόμενο «shutdown» – δηλαδή την αναστολή λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους (στη φωτογραφία του Reuters/Kevin Lamarque, επάνω, το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον όπου στεγάζεται το Κογκρέσο).

Μετά τη Γερουσία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο κι απομένει πλέον η υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Εχουμε καλά νέα για την Αμερική»

Ειδικότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο με 314 ψήφους υπέρ έναντι 108 κατά (106 Ρεπουμπλικάνων και δύο Δημοκρατικών).

Νωρίτερα, εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 77 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά. Ολα τα «όχι» προήλθαν από ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

«Εχουμε καλά νέα για την Αμερική. Δεν θα υπάρξει shutdown την Παρασκευή», είχε διαβεβαιώσει ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για διακομματική συναίνεση.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που συγκρούονται εδώ και μήνες για τις δημόσιες δαπάνες, επίσπευσαν τις διαδικασίες καθώς εξαντλείται αυτήν την εβδομάδα η χρηματοδότηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ενας ακόμη λόγος ήταν η επικείμενη κακοκαιρία που απειλεί να ματαιώσει την αναχώρηση βουλευτών και γερουσιαστών από την Ουάσιγκτον.

Παρέμβαση Γέλεν

Κάλεσμα προς τους νομοθέτες για να ψηφίσουν το προσωρινό νομοσχέδιο για τις δαπάνες αυτή τη εβδομάδα και να αποτρέψουν τη μερική αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης είχε απευθύνει και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Η αποτυχία χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι την προθεσμία αυτής της Παρασκευής θα έβλαπτε τις αμερικανικές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα» τόνισε η Γέλεν.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ