Αρχική » Βιώσιμη ανάπτυξη και επισιτιστική ασφάλεια – Η παγκόσμια διάσκεψη του Βερολίνου

Βιώσιμη ανάπτυξη και επισιτιστική ασφάλεια – Η παγκόσμια διάσκεψη του Βερολίνου

by billakos

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο πληθυσμός της γης μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια κατοίκους, την στιγμή που ήδη 783 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και περί τα 2,4 δισεκατομμύρια δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε επαρκή τροφή. Το πρόβλημα της επισιτιστικής επάρκειας που αντιμετωπίζει ήδη ο πλανήτης μας και μας αφορά άμεσα ή έμμεσα όλους όπου κι αν βρισκόμαστε, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες διαστάσεις, αφού κάποιος που βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας, δεν πείθεται από θεωρίες ή από καλές προθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (GFFA) του BMEL, που αποτελεί την μεγαλύτερη διάσκεψη υπουργών γεωργίας και διεθνών οργανισμών στον κόσμο και πραγματοποιείται από το 2009 στο Βερολίνο στην αρχή της Διεθνούς Πράσινης Εβδομάδας, είχα την ευκαιρία να θέσω το ζήτημα της σπατάλης των τροφίμων, ένα μείζον ζήτημα για τον δυτικό και ευρύτερα τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων κάθε χρόνο το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται, ενώ στην Ελλάδα η συνολική ποσότητα τροφίμων, που κάθε χρόνο απορρίπτουν τα ελληνικά νοικοκυριά, υπολογίζεται σε 930.323 τόνους.

Στην Ελλάδα η συνολική ποσότητα τροφίμων, που κάθε χρόνο απορρίπτουν τα ελληνικά νοικοκυριά, υπολογίζεται σε 930.323 τόνους

Πρόκειται για μια αχρείαστη σπατάλη, που για την πολιτική ηγεσία κάθε χώρας, αλλά και συλλογικά για την παγκόσμια κοινότητα, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Έχοντας ως απώτερο σκοπό την ανάπτυξη αειφόρων συστημάτων τροφίμων, τα οποία εξ’ ορισμού θα εξασφαλίζουν την υγεία τόσο των ανθρώπων, όσο και του πλανήτη, η πολιτική και η στρατηγική της Ελλάδας περιγράφεται από το εξής τρίπτυχο: συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, υπεύθυνοι παραγωγοί, καινοτόμες μέθοδοι και τεχνολογίες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμενοι, αναπτύσσουμε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων υλοποιώντας τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που παρέχει η ΕΕ μέσα από την υλοποίηση της ΚΑΠ, όπως το Μέτρο 16, για μια πολιτική που προάγει την κυκλική πράσινη οικονομία. Παράλληλα, ενισχύουμε τη δημιουργία και το ρόλο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στις οποίες η χώρα μας έχει μείνει πίσω, και υποστηρίζουμε τους αγρότες μικρής κλίμακας, παρέχοντας τους τεχνογνωσία, κατάρτιση, αλλά και ενεργό συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εργαζόμαστε σκληρά, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να τροφοδοτούν και να τροφοδοτούνται από τη στρατηγική μας και όλοι μαζί να συμπράττουμε καθημερινά στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης διατροφικής αλυσίδας.

Ο πρωτογενής τομέα αποτελεί τη βάση για την παραγωγή τροφής. Χωρίς αγροτική οικονομία δεν υφίσταται οικονομία, δεν υφίσταται κοινωνικός ιστός. Κοινή επιδίωξη πρέπει να αποτελεί να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα πιο αποτελεσματικό.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που προφέρει η επιστήμη με στόχο με βιώσιμο τρόπο να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή, αλλά και να ενισχύσουμε την επισιτιστική ασφάλεια.

  • Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ