Αρχική » Ακρίβεια: Επιμένει παρά τα μέτρα – Σε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης ενώ βασικά είδη γίνονται απλησίαστα

Ακρίβεια: Επιμένει παρά τα μέτρα – Σε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης ενώ βασικά είδη γίνονται απλησίαστα

by billakos

Κυβερνητική ενημέρωση για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, που όχι απλώς δεν υποχωρεί αλλά εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί περαιτέρω σε προϊόντα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είχαμε την Κυριακή (21/1).

Νέες ανακοινώσεις εν μέσω νέων επερχόμενων ανατιμήσεων

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε μέσω Facebook ότι θα επιβάλλονται ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα, ότι ελπίζει να δει μια μείωση 10-20% στο βρεφικό γάλα, ότι δεν θα διστάσει να λάβει και άλλα μέτρα, ότι η κρίση είναι σε έναν βαθμό εισαγόμενη και ότι οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς.

Όμως χωρίς άμεση εφαρμογή ριζοσπαστικότερων μέτρων και πιο θαρραλέες παρεμβάσεις στην αγορά, τα οικονομικώς ισοπεδωμένα νοικοκυριά δεν θα δουν ουσιαστική ανακούφιση. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα δουν και άλλα προϊόντα να γίνονται απλησίαστα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της μαύρης λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 7,2%, το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών Circana.

Μάλιστα, οι πωλήσεις το ενδεκάμηνο του 2023 αυξήθηκαν σε αξία κατά 9,5% και σε όγκο κατά 2,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Τα προϊόντα που είναι στο «κόκκινο»

Στο εξεταζόμενο διάστημα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στα καθαριστικά κατά 9,1%, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας 7,2% και στα τρόφιμα κατά 7,1%.

Ανατιμήσεις καταγράφονται και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι πωλήσεις τους το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 αυξήθηκαν κατά 11,%, με το μερίδιό τους να ανέρχεται πλέον στο 26,3% από 25,8% το αντίστοιχο διάστημα το 2022.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συγκεντρώνουν τα τρόφιμα 26,8%, τα προϊόντα για το σπίτι 25,6% και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας 20,9%.

Απλησίαστο το λάδι

Σημειώνεται πως αυξήσεις καταγράφονται και στο χωράφι, συμπαρασύροντας έτσι προς τα πάνω τις τιμές. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2023 οι παραγωγοί είδαν επιπλέον αύξηση 3,8%, ενώ τα κόστη παραγωγής έπεσαν στο 5,2%.

Τα λαχανικά και τα κηπευτικά αυξήθηκαν κατά 14,8%, τα φρούτα 12,3%, ενώ στο ελαιόλαδο η αύξηση έφτασε στο 72,4% και στα κρέατα ήταν 6,3%.
Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ακρίβειας το ελαιόλαδο

Έρχονται νέες ανατιμήσεις

Το ελαιόλαδο παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ακρίβειας καθώς ανατιμήθηκε κατά 58,5%, τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως λένε, όμως, παράγοντες της αγοράς, οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο και γι’ αυτό κρατούν αποθέματα περιμένοντας.

Οι ελλείψεις εκτοξεύουν ήδη τις τιμές, οι πρώτες δημοπρασίες ελαιόλαδου του 2024 έδωσαν αυξήσεις στους παραγωγούς από 2,22% έως 28% και έσπασαν το φράγμα των 9 ευρώ το κιλό.

Στην Κρήτη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφτασε να πωλείται από τον παραγωγό στα 9,20€ το κιλό και, στην Πελοπόννησο, στα 9,35€ το κιλό, όταν στην Ιταλία, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έφτασε να πωλείται προς €10-12 το κιλό και, στην Ισπανία, προς €9,73 το κιλό.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ