Αρχική » Οι Ρώσοι επιλέγουν την Κύπρο για τις διακοπές τους

Οι Ρώσοι επιλέγουν την Κύπρο για τις διακοπές τους

by billakos

Ο πόλεμος με την Ουκρανία συνεχίζεται, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους Ρώσους να κάνουν τις διακοπές τους. Μάλιστα, πέρυσι η Κύπρος ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση σε τουριστικές ροές από τη Ρωσία. Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, η ρωσική τουριστική ροή στην Κύπρο στα τέλη του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά 45% σε σύγκριση με το 2022.

Οι περισσότεροι Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ρωσικής δημοκρατίας. Παρά την έλλειψη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, το νησιωτικό κράτος επισκέφθηκαν 65.800 Ρώσοι τουρίστες το 2023.

Αυτό παρά το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και φυσικά του κυπριακού για ρωσικά αεροσκάφη και εταιρείες στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προκλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Πολλοί Ρώσοι συνεχίζουν να καταφθάνουν στο νησί της Κύπρου για τουρισμό κυρίως μέσω τρίτων χωρών.

Η ρωσική αγορά αποτελούσε για σειρά ετών τη δεύτερη μεγαλύτερη για τον κυπριακό τουρισμό, με τις αφίξεις να φτάνουν μέχρι και 824.494 αφίξεις το 2017. Τη χρονιά ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό, το 2019, όταν οι συνολικές αφίξεις τουριστών άγγιξαν τα 4 εκατ., οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά υπολογίστηκαν σε 781.856.

Το 2023 ηγέτης στην τουριστική ροή προς την Κύπρο ήταν η Μεγάλη Βρετανία, από την οποία προήλθαν 1,3 εκατομμύρια τουρίστες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κοντινό στο «νησί της Αφροδίτης», Ισραήλ με 410.600 ταξιδιώτες. Την πρώτη τριάδα κλείνει η Πολωνία (277 χιλιάδες). Στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνονταν επίσης η Γερμανία (211,2 χιλιάδες) και η Ελλάδα με 187.900 επισκέπτες.

Η δεύτερη υψηλότερη αύξηση στην ΕΕ

Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο «Φιλελεύθερος»: «Αύξηση λίγο πάνω από το 20%, τη δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ, κατέγραψε ο τουρισμός στην Κύπρο το 2023 σε σχέση με το 2022, εν μέσω της ευρύτερης ανάκαμψης του τομέα στην Ευρώπη μετά την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για το 2023.

Στη Μάλτα και την Κύπρο, η αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξεπέρασε το 20%, ενώ σε άλλα οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ ξεπέρασε το 10% (Σλοβακία, Λετονία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Η μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκε στη Γερμανία (+32,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και την Ισπανία (+32,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις).

Γενικότερα στην ΕΕ, οι εκτιμήσεις δείχνουν συνολικά 2,92 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα το 2023, αριθμός αυξημένος κατά 1,6% από το 2019, πριν την έναρξη της πανδημίας (2,87 δισεκατομμύρια). Σύμφωνα με τη Eurostat, πρόκειται για ρεκόρ για τον τομέα της φιλοξενίας στην ΕΕ».

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ