Αρχική » «Ψυχρολουσία» για τον Ερντογάν – Εκτοξεύθηκε (ξανά) στο 65% ο πληθωρισμός

«Ψυχρολουσία» για τον Ερντογάν – Εκτοξεύθηκε (ξανά) στο 65% ο πληθωρισμός

by billakos

Το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον μήνα Ιανουάριο, καθώς αυξήθηκε κατά 6,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 65%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Τον Ιανουάριο, ο τουρκικός πληθωρισμός κατέγραψε το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο, με αύξηση 6,7% από τον Δεκέμβριο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 65%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε κατά 64,86% ετησίως, ελαφρώς υψηλότερα από το 64,77% του Δεκεμβρίου. Οι τομείς με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν η υγεία με 17,7%, τα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια με 12% και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες με λίγο πάνω από 10%. Η ένδυση και η υπόδηση ήταν ο μόνος τομέας που παρουσίασε μηνιαία μείωση των τιμών, με -1,61%.

Τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, καθώς και οι μεταφορές, αυξήθηκαν μεταξύ περίπου 5% και 7% σε μηνιαία βάση, ενώ η στέγαση αυξήθηκε κατά 7,4% από τον Δεκέμβριο. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού, πραγματοποιώντας οκτώ διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάιο του 2023, αθροιστικά κατά 3.650 μονάδες βάσης. Η τελευταία αύξηση της τράπεζας, στις 25 Ιανουαρίου, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 45%.

Η Έρκαν έφυγε, ο Καραχάν ήρθε

Και όλα αυτά λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εναλλαγή των κεντρικών τραπεζιτών. Την Παρασκευή το βράδυ υπέβαλε την παραίτησή της η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκέι Έρκαν, καταγγέλλοντας «εκστρατεία δυσφήμισης» σε βάρος της.

Την παραίτηση της ακολούθησε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, που είπε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και ότι η παραίτηση της Ερκάν ήταν προσωπική της απόφαση.

«Το οικονομικό μας πρόγραμμα,» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού «με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά.

Στη θέση της λίγες ημέρες αργότερα, διορίστηκε ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Φατίχ Καραχάν, σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Φατίχ Καραχάν ο οποίος γεννήθηκε στο Eskişehir το 1982 είναι ένας από τους νεώτερους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Aποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi, και το Τμήμα Μαθηματικών και Βιομηχανικής Μηχανικής το 2006. Μετέπειτα πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania το 2012. Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2012, υπηρετώντας ως Επικεφαλής Μελετών Εργασίας και Αγοράς Προϊόντων και σύμβουλος νομισματικής πολιτικής στο εν λόγω ίδρυμα μέχρι το 2022.

Διετέλεσε λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Amazon το 2022, φθάνοντας ως τη θέση του Chief Economist. Στη θέση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τοποθετήθηκε στις 28 Ιουλίου 2023.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ