Αρχική » Αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες δείχνουν τα παράγωγα της τουρκικής λίρας

Αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες δείχνουν τα παράγωγα της τουρκικής λίρας

by billakos

Αυξημένες προσδοκίες για αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες δείχνουν τα παράγωγα που συνδέονται με την τουρκική λίρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το τριμηνίαιο swap μίας ημέρας του νομίσματος, που χρησιμοποιείται για να στοιχηματίσει για το μελλοντικό κόστος δανεισμού, αυξήθηκε στο 47,50% την Τρίτη – επεκτείνοντας την κίνηση από τότε που ο πρώην οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Fatih Karahan τοποθετήθηκε ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας το Σάββατο μετά την αποχώρηση της Hafize Gaye Erkan. Το εξάμηνο συμβόλαιο παρουσίασε επίσης παρόμοια άνοδο.

Υπάρχει περιθώριο για άλλες 250 ή ακόμη και 500 μονάδες βάσης σύσφιγξης

Οι κινήσεις αντανακλούν «τα στοιχήματα για μια αυστηρότερη νομισματική στάση μέσω είτε υψηλότερων επιτοκίων είτε αυστηρότερων συνθηκών ρευστότητας ή και των δύο» εξηγεί ο Alp Serbetli, επικεφαλής του τμήματος Treasury της ICBC Turkey Securities στην Κωνσταντινούπολη. «Ο πληθωρισμός είναι επίμονος».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Karahan ως νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας μετά την παραίτηση της Erkan. Ο νέος διοικητής έδωσε άμεσα το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει όταν είπε ότι η καταστολή του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητά του. Αυτό, μαζί με την ανοιχτή υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών Mehmet Simsek καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αλλαγών στην κεντρική τράπεζα, οδήγησε τις επενδυτικές τράπεζες και τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο Christian Wietoska της Deutsche Bank ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά του ότι υπάρχει περιθώριο για άλλες 250 ή ακόμη και 500 μονάδες βάσης σύσφιγξης, δεδομένης της πιο ισχυρής πίεσης στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα σε συνδυασμό με την αλλαγή ηγεσίας στην τουρκική κεντρική τράπεζα.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι ο τουρκικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ