Αρχική » Τα νέα ζευγάρια κρατούν ξεχωριστά πορτοφόλια και διατηρούν την οικονομική ανεξαρτησία τους

Τα νέα ζευγάρια κρατούν ξεχωριστά πορτοφόλια και διατηρούν την οικονομική ανεξαρτησία τους

by billakos

Σχεδόν 2 στα 5 ζευγάρια, ή 39% των ζευγαριών που ζουν μαζί, συνδυάζουν πλήρως τα οικονομικά τους, είτε είναι παντρεμένα είτε όχι, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε το CNBC.

Οι ενήλικες, ωστόσο, της Generation Z, όσοι είναι, δηλαδή, μεταξύ 18 και 27 ετών, είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τα οικονομικά τους εντελώς χωριστά από τον σύντροφό τους, σε ποσοστό 38%.

Οι baby boomers, ή οι ενήλικες ηλικίας 60 έως 78 ετών, είναι η πιο πιθανή γενιά που συνδυάζει πλήρως τα οικονομικά της με το ταίρι της, σε ποσοστό 44%.

Η εν λόγω έκθεση της Bankrate βασίστηκε σε δημοσκόπηση 2.233 ενηλίκων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων 1.124 ατόμων που ήταν παντρεμένοι ή ζούσαν με σύντροφο κατά τη στιγμή της έρευνας.

«Ένα πράγμα που προκύπτει είναι το άγχος τύπου: “Θα χάσω την αυτονομία μου αν συγχωνεύσω τα οικονομικά μου;”», δήλωσε η Λίνσεϊ Μπράιαν-Πόντβιν, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς και χρηματοοικονομικών της Bread Financial.

Σχεδόν οι μισοί, ήτοι το 46%, των ανθρώπων που βρίσκονται σε σχέση διατηρούν τα οικονομικά τους χωριστά, για να μη χάσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η έρευνα διεξήχθη σε 1.659 ενήλικες στις ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου.

«Δεν θέλουμε ο σύντροφός μας να μετατραπεί σε ψευδο-γονέα», δήλωσε η Λίνσεϊ Μπράιαν-Πόντβιν. «Όταν χάνουμε αυτήν την οικονομική ανεξαρτησία, έχουμε ξαφνικά αυτήν τη δυναμική των ελέγχων και των ισορροπιών έναντι της ισότητας».

Γιατί η Gen Z κρατάει τα οικονομικά χωριστά

Από τα ζευγάρια που ζουν μαζί, το 36% όσων κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια ετησίως στο εισόδημα του νοικοκυριού διατηρούν τα οικονομικά τους χωριστά, διαπίστωσε η Bankrate.

«Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα είναι συχνά νεότεροι ενήλικες», δήλωσε ο Τεντ Ρόσμαν, ανώτερος αναλυτής του κλάδου στην Bankrate. «Η διασταύρωση μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, που είναι επίσης εκείνοι που έχουν χαμηλότερο εισόδημα, μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση ορισμένων από τις διαχωριστικές γραμμές».

Το 46%, των ανθρώπων που βρίσκονται σε σχέση διατηρούν τα οικονομικά τους χωριστά

«Σε ένα νοικοκυριό με χαμηλότερο εισόδημα μπορεί να είναι πιο πιθανό τα οικονομικά να παραμείνουν χωριστά για πολλούς λόγους», δήλωσε η Λίνσεϊ Μπράιαν-Πόντβιν. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα επίπεδο ντροπής για το ύψος του χρέους των φοιτητικών δανείων ή των πιστωτικών καρτών που έχουν οι νέοι ενήλικες, δήλωσε η ίδια. Τα ξεχωριστά οικονομικά μπορεί να τους επιτρέψουν να κρατήσουν αυτές τις οικονομικές προκλήσεις ιδιωτικές.

Περίπου το 38% των ζευγαριών που συγκατοικούν κάνουν μια «μείξη» κοινών και ξεχωριστών λογαριασμών, ενώ το 24% κρατούν τα οικονομικά εντελώς χωριστά

«Η γενιά Z μεγάλωσε επίσης με ένα τηλέφωνο στο χέρι ή με εύκολη πρόσβαση σε εφαρμογές και τεχνολογία, κάτι που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, μπορεί να μη βλέπουν την ανάγκη για κοινά οικονομικά, ειδικά όταν θα μπορούσαν εύκολα να συνεισφέρουν για μια κοινή δαπάνη μέσω εφαρμογών όπως το Venmo ή το Zelle.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να στέλνετε και να ζητάτε χρήματα μέσω πολλών διαφορετικών εφαρμογών», δήλωσε η ίδια. «Είναι ένα μέρος απλώς της εμπλοκής με την τεχνολογία που έχουν και πώς αυτό το κομμάτι είναι λίγο πιο ομαλοποιημένο».

Ωστόσο, δεν κρατούν όλα τα ζευγάρια της γενιάς Z τα οικονομικά τους χωριστά: Περίπου το 34% των ζευγαριών της Gen Z που ζουν μαζί συνδυάζουν πλήρως τα οικονομικά τους, ενώ το 28% έχουν ένα μείγμα κοινών “δικών σου, δικών μου και δικών μας”», διαπίστωσε η Bankrate.

Ενώ η οικονομική ανεξαρτησία μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα για ορισμένα ζευγάρια, υπάρχουν μερικά μπόνους στην «ένωση δυνάμεων».

Τέλος στο «δικό σου, δικό μου και δικό μας»

Περίπου το 38% των ζευγαριών που συγκατοικούν κάνουν μια «μείξη» κοινών και ξεχωριστών λογαριασμών, ενώ το 24% κρατούν τα οικονομικά εντελώς χωριστά, σύμφωνα με την Bankrate.

Οι ειδικοί προτείνουν στα ζευγάρια να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταθμίσουν μια οικονομική εικόνα «δικό σου, δικό μου και δικό μας», διότι μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να έχουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: οι ατομικοί λογαριασμοί προσφέρουν κάποια οικονομική ανεξαρτησία εντός της σχέσης, παράλληλα με τους κοινούς λογαριασμούς για τις κοινές υποχρεώσεις.

«Το δικό σου, το δικό μου και το δικό μας μπορεί να αμβλύνει πολλές από αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε ο Ρόσμαν. «Αυτός μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος διαχείρισης των χρημάτων, εφόσον συμφωνείτε σε ένα πλαίσιο».

Τα χρήματα μπορεί να αποτελέσουν κύρια πηγή διαφωνιών μεταξύ των ζευγαριών ή ακόμη και «οικονομική απιστία» ή την πρακτική να κρατάτε μυστικές ορισμένες αγορές ή οικονομικές πραγματικότητες.

Σχεδόν τα μισά ζευγάρια, δηλαδή το 48%, παραδέχθηκαν ότι έχουν πάρει κρυφά μια οικονομική απόφαση χωρίς να συμβουλευτούν τον σύντροφό τους, διαπίστωσε η Bread Financial.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ