Αρχική » Σε κίνδυνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη 720.000 ελεύθερων επαγγελματιών

Σε κίνδυνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη 720.000 ελεύθερων επαγγελματιών

by billakos

Στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι, θα πρέπει να προσφεύγουν – από την 1η Μαρτίου – 720.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου και η πλήρης ασφαλιστική τους κάλυψη θα συνεχίσει μόνο εάν έχουν ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις οφειλές τους.

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα τροπολογία στη Βουλή – με θέμα την ιατροφαρμακευτική κάλυψη – η οποία θα προβλέπει μόνο τρεις εξαιρέσεις, από την περικοπή της ασφαλιστικής κάλυψης σε περιπτώσεις χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

Κατ’ εξαίρεση, θα διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα παρότι υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα ανήλικα τέκνα του οφειλέτη, όπως και οι  ανασφάλιστοι πολίτες με αναπηρία, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Η τροπολογία

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι προϋπόθεση για να διατηρήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες την ασφαλιστική ικανότητα  και να έχουν πλήρεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2024 ως 28 Φεβρουαρίου 2025 είναι να έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές τους, είτε με εξόφληση είτε με ρύθμιση στις πάγιες δόσεις (12 ή 24 δόσεις).

Μόνο στα δημόσια νοσοκομεία

Πάντως η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα εκτελούνται κανονικά οι συνταγές τους από αυτά. Άλλωστε αυτό ισχύει από το 2014.

Η κυρία Μιχαηλίδου έχει χαρακτηρίσει την περικοπή της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης για όσους χρωστούν ως «επιστροφή στην κανονικότητα» μετά την λήξη των ειδικών συνθηκών που ίσχυαν λόγω της επιδημίας Covid. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «επιστρέφουμε στην εποχή πριν από την πανδημία του κορονοϊού, όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς».

Η περίοδος της πανδημίας

Κατά την περίοδο της πανδημίας ίσχυε ειδικό καθεστώς ασφάλισης για τους μη μισθωτούς, οι οποίοι μπορούσαν να διατηρήσουν την ασφάλιση υγείας πληρώνοντας ένα μικρότερο ποσό. Έτσι, οι μη μισθωτοί με χρέη μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχούσε στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ικανότητα. Το καθεστώς αυτό λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Οι οφειλέτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 720.000 και μπορούν έως την τελευταία στιγμή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων που είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, 169.347 χρωστούν ως 500 ευρώ, ενώ στις επόμενες κλίμακες οι οφειλέτες  με περισσότερα χρέη είναι λιγότεροι. Με χρέη από 1.500 ευρώ ως 2.000 ευρώ είναι 24.949 επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, με χρέη από 2.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ είναι 38.460 οφειλέτες. Χρέη από 3.000 ευρώ ως 5.000 ευρώ έχουν 55.890 οφειλέτες, ενώ χρέη άνω των 15.000 ευρώ έχουν 130.531 οφειλέτες.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ