Αρχική » Τρεις ανατροπές με το μίνι Ασφαλιστικό

Τρεις ανατροπές με το μίνι Ασφαλιστικό

by billakos

Τρεις νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στις συντάξεις σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας με στόχο το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο να προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο εντός του Μαΐου.

Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν τις συντάξεις χηρείας, την αναμόρφωση της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) και τον νέο ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ.

Παροχές ΕΦΚΑ: επίδομα κυοφορίας και λοχείας, επίδομα ασθένειας και ατυχήματος, έξοδα κηδείας, επίδομα κατασκήνωσης, βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.

Αναμόρφωση Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ):

Εντός του επόμενου διμήνου η ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται τα σενάρια για την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) θα παραδώσει στην υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου το νέο πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει διάταξη σχεδίου νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ συνεδριάζει καθημερινά προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις νέες κλίμακες της ΕΑΣ.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων.

Αυτό διαπιστώθηκε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και ήδη συζητούνται προτάσεις για δικαιότερη κατανομή και πάντως για μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη η κυβέρνηση θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο και θα αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Στόχος είναι να καταστεί δικαιότερη η επιβάρυνση 400.000 συνταξιούχων, κυρίως των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Στόχος των παρεμβάσεων θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η εκ νέου αναμόρφωση των κλάσεων που έχουν θεσπιστεί από το 2010 και να γίνουν δικαιότερες και πιο αναλογικές σε σχέση με το εισόδημα των συνταξιούχων.

Οι αλλαγές που μελετώνται στην ΕΑΣ αφορούν τις κλίμακες και τα ποσοστά.

Κλιμάκια

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να επιβάλλεται η κράτηση με 3 κλίμακες ως εξής:

  1.  Κράτηση 15% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 2.000 ευρώ.
  2. Κράτηση 20% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.000 ευρώ έως τα 2.500 ευρώ.
  3.  Κράτηση 25% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.500 ευρώ και άνω με πλαφόν από ένα ποσό και άνω για να υπάρχουν μειώσεις κρατήσεων και στις υψηλές συντάξεις.

Συντάξεις χηρείας

Για τις συντάξεις χηρείας εξετάζεται σε περίπτωση που ο δικαιούχος χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη (λόγω γήρατος) να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας, τη μικρότερη από τις δύο συντάξεις που θα έχει τη μείωση κατά 50% που προβλέπει ο νόμος.

Σήμερα, η σύνταξη χηρείας μετά την πρώτη τριετία κόβεται κατά 50%, όταν ο δικαιούχος εργάζεται και όταν καταβάλλεται δεύτερη σύνταξη.

Με τη διάταξη όπως ισχύει σήμερα μια χήρα που παίρνει από τη δική της σύνταξη 500 ευρώ και από τη χηρεία 800 ευρώ, όταν περάσει η πρώτη τριετία θα χάσει 400 ευρώ από τη χηρεία και μαζί με τα 500 ευρώ της δικής της σύνταξης παίρνει συνολικά 900 ευρώ.

Με την αλλαγή που εξετάζεται θα μπορεί να ζητήσει να μειωθεί η σύνταξη των 500 ευρώ, και να παίρνει 800 ευρώ από τη χηρεία και 250 ευρώ από τη δική της, με σύνολο 1.050 ευρώ.

Μια δεύτερη αλλαγή που εξετάζεται είναι στην περίπτωση που υπάρχουν δύο εθνικές συντάξεις και δύο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και σύνταξη χηρείας), να μην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, ακόμη και αν είναι μικρότερη, αλλά η περικοπή να πιάνει την εθνική σύνταξη, ώστε να καταβάλλεται μία εθνική με το πλήρες ποσό των 426,17 ευρώ.

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΦΚΑ

Οι μεγάλες διαφορές που έχουν οι παροχές σε χρήμα από Ταμείο σε Ταμείο και οι διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους έχουν ήδη αποτυπωθεί από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα εισηγηθεί αυτό το διάστημα αυξομειώσεις στο ύψος των παροχών στο πλαίσιο της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ με τέτοιον τρόπο ώστε να παράγεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Ως παροχές σε χρήμα του ΕΦΚΑ νοούνται το επίδομα κυοφορίας και λοχείας, το επίδομα ασθένειας και ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσης, βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.

Αν και οι παροχές θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και 6 χρόνια, να εξισωθούν, οι κυβερνήσεις απέφευγαν το «αγκάθι» του εξορθολογισμού καθώς οι αλλαγές κάθε άλλο παρά «ανώδυνες» θα είναι για τους ασφαλισμένους ιδίως των προνομιούχων Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που θα δουν τις παροχές τους να ψαλιδίζονται και να εξισώνονται με τα χαμηλά όρια που ισχύουν στο ΙΚΑ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας προτείνει το επίδομα για τα έξοδα κηδείας που σε ορισμένα Ταμεία ξεπερνά τα 3.000 ευρώ να κυμαίνεται στο εξής από 800 έως 1.300, ενώ σε κάθε περίπτωση θα αυξηθούν οριακά έως 5 ευρώ οι χαμηλές παροχές του ΟΓΑ.

Μέχρι σήμερα κάθε Ταμείο εξακολουθεί να έχει τους δικούς του κανόνες για τις παροχές συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο του κατακερματισμού και των ανισοτήτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, με βάση την καταγραφή της επιστημονικής ομάδας, ότι οι μη μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας και λοχείας.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν 150 ευρώ τον μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν 200 ευρώ τον μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των 486 ευρώ, όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα κηδείας, τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (762 ευρώ) και την υψηλότερη τα Ταμεία των ΔΕΚΟ.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ