Αρχική » Από τι απειλείται το αφήγημα της Χρυσομαλλούσας για την ΕΚΤ

Από τι απειλείται το αφήγημα της Χρυσομαλλούσας για την ΕΚΤ

by billakos

Η ελπίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι μισθοί της ευρωζώνης αυξάνονται αρκετά για να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός, θα δοκιμαστεί από μια αργή ροή δημοσιοποίησης δεδομένων που θα καθορίσουν πότε μπορούν να μειωθούν με ασφάλεια τα επιτόκια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση πολιτικής αυτής της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν μια ελαφρώς πιο ήπια προοπτική για τις τιμές, το επίκεντρο των αξιωματούχων εστιάζει στους μισθούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αυξάνονται σε υπερδιπλάσιο ρυθμό από το στόχο του πληθωρισμού.

Η ανησυχία είναι τέτοια που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι πρέπει να αξιολογήσουν τα μεγέθη των αμοιβών τους επόμενους τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν τη νομισματική χαλάρωση, έχοντας υπόψη, επίσης, παρόμοια διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι ομολόγοι της Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή καμία μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων από το υψηλό του 4% πριν από τον Ιούνιο και η αναμονή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη. Το τέταρτο τρίμηνο σημείωσε μόνο μια μικρή πτώση στην αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων. Ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, βλέπει το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να συνεχίζει να αυξάνεται πολύ γρήγορα.

Το όραμα Goldilocks

«Δεν πιστεύω σε ένα σενάριο Goldilocks», είπε. «Το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη λυθεί». Η οικονομία της Χρυσομαλλούσας (Goldilocks) δεν είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα, αλλά ακριβώς σωστή. Έχει δανειστεί τη φράση από τη δημοφιλή παιδική ιστορία «Η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις αρκούδες». Ο όρος περιγράφει μια ιδανική κατάσταση για ένα οικονομικό σύστημα. Σε αυτή την τέλεια κατάσταση, υπάρχει πλήρης απασχόληση, οικονομική σταθερότητα και σταθερή ανάπτυξη.

Η επίτευξη του αποτελέσματος που προβλέπεται από τις προβλέψεις της ΕΚΤ θα σήμαινε επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο χωρίς βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία για την ευρωζώνη των 20 χωρών. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel εξέφρασε αισιοδοξία ότι αυτό το σενάριο «ονείρου» είναι εφικτό, όπως και οι αξιωματούχοι της Ομάδας των 20 σε μια συνάντηση στο Σάο Πάολο την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι δείκτες δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ρυθμός αύξησης των συλλογικών αμοιβών επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά από το 2022 το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά από ένα υψηλό επίπεδο ρεκόρ την προηγούμενη περίοδο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της ΕΚΤ επισημαίνουν επίσης ότι οι μισθολογικές πιέσεις μετριάζονται από το 2024 και ότι η αύξηση των μισθών πέφτει κάτω από το 3% το 2026, επίπεδο που γενικά θεωρείται ότι συνάδει με τον στόχο του πληθωρισμού 2%.

Αλλά η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Οι εφάπαξ πληρωμές στη Γερμανία ενδέχεται να ωθήσουν ξανά την αύξηση των μισθών στις αρχές του τρέχοντος έτους και ένας νέος, πιο μακροπρόθεσμος δείκτης της ΕΚΤ έδειξε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ένα πραγματικό σημείο καμπής.

Τα ανησυχητικά μηνύματα από την παραγωγικότητα

Και με τις υπηρεσίες να αναλαμβάνουν την κυρίαρχη πηγή της αύξησης των τιμών καταναλωτή, θα μπορούσε να αποδειχθεί επίμονη που σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να πρέπει να παραμείνει πιο αυστηρή από ό,τι αν η πίεση προερχόταν κυρίως από αγαθά, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Ο Kraemer της Commerzbank επισημαίνει επίσης την απογοητευτική παραγωγικότητα. Ως αποτέλεσμα, «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα συνεχίσει να αυξάνεται πολύ γρήγορα για να είναι συμβατό με τον στόχο πληθωρισμού 2% της ΕΚΤ», είπε. «Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όλο και περισσότερες εταιρείες αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν ξανά».

Το πώς αντιδρούν οι εταιρείες στις μισθολογικές αυξήσεις είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ η ΕΚΤ αναμένει ότι θα απορροφήσουν κάποιες πιέσεις στις τιμές μειώνοντας τα κέρδη, ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann διαφωνεί, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός θα αντανακλά τις αυξήσεις των μισθών «αργά ή γρήγορα».

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg Economics

«Το Bloomberg Economics αναμένει από τη Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων των οικονομολόγων του προσωπικού της ΕΚΤ μετά την επόμενη συνεδρίαση στις 6-7 Μαρτίου για να προετοιμάσει το έδαφος για μα μείωση, αλλά πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να προχωρήσουν μέχρι να έχουν περισσότερα στοιχεία. για τους μισθούς», όπως γράφει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος.

Τέτοιοι παράγοντες εξηγούν γιατί οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι προσεκτικοί στη συζήτηση για χαλάρωση. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η βραδύτερη αύξηση των μισθών στα τέλη του περασμένου έτους ήταν «ενθαρρυντική», αλλά ότι οι μεταγενέστεροι γύροι διαπραγματεύσεων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των επιτοκίων.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το όραμα της ΕΚΤ μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

«Υπάρχει σαφώς μια σειρά μισθολογικής αύξησης που θα ήταν «ακριβώς σωστή» όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο», εξηγεί ο Dirk Schumacher, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μακροοικονομικής έρευνας στη Natixis. «Είναι δύσκολο να πούμε πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το εύρος αύξησης των μισθών Goldilocks», αλλά οι αυξήσεις μισθών «δεν θα χρειαστεί να μειωθούν πολύ περισσότερο».

Τα δεδομένα και η καθυστέρηση των εθνικών λογαριασμών

Τα δεδομένα, ωστόσο, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Ενώ οι τιμές καταναλωτή επιβραδύνθηκαν στο 2,6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ήταν υψηλότερες από την εκτίμηση των αναλυτών. Το ίδιο ισχύει και για τον δομικό πληθωρισμό.

Και οι πιο αξιόπιστοι αριθμοί που αφορούν τους  είναι διαθέσιμοι μόνο με μεγάλη καθυστέρηση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε ότι το πιο ολοκληρωμένο μέτρο από τους εθνικούς λογαριασμούς φτάνει με καθυστέρηση άνω των δύο μηνών.

Τα δεδομένα ανά χώρα, που μερικές φορές δημοσιεύονται συχνότερα, θα απαιτούν ακόμη περισσότερο χρόνο για την αξιολόγηση. Με την υψηλότερη αβεβαιότητα στη Γερμανία, τα μηνιαία στοιχεία από την Bundesbank που αναμένεται στα τέλη Μαρτίου και τα τέλη Απριλίου είναι «πραγματικά το μέρος που πρέπει να παρακολουθήσετε», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ