Αρχική » Ελιά: Πώς να αντιμετωπίσετε το κυκλοκόνιο – Ξεκίνησαν οι προσβολές

Ελιά: Πώς να αντιμετωπίσετε το κυκλοκόνιο – Ξεκίνησαν οι προσβολές

by billakos

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, βοήθησαν την βλάστηση των κονιδίων του μύκητα του κυκλοκονίου στην ελιά.

Σε δειγματοληψίες φύλλων που πραγματοποιήθηκαν από το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου σε αψέκαστους ελαιώνες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκαν ενεργά κονίδια σε μικρό ποσοστό.

Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπεται για την Κεντρική Μακεδονία γενικά άστατος καιρός, με κατά τόπους βροχοπτώσεις.

Κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων

Το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία.

Ο μύκητας μολύνει με τα κονίδια τα οποία μεταφέρονται με το νερό της βροχής. Η μόλυνση γίνεται απαραίτητα με σταγόνα νερού σε θερμοκρασία 7-25ο C με άριστη τους 12-15ο C.

Μήκος νέας βλάστησης 2 – 5 εκατοστά

Σε ελαιώνες που υπάρχουν φθινοπωρινές προσβολές (χαρακτηριστικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια) συνιστάται επέμβαση όταν το μήκος της νέας βλάστησης θα είναι 2-5 εκατοστά. Η βλάστηση των κονιδίων είναι μεγαλύτερη στα νεαρά φύλλα.

Εάν επιλεγεί ο βορδιγάλειος ή ο οξυχλωριούχος χαλκός να ληφθεί υπόψη ότι προκαλούν πτώση των προσβεβλημένων φύλλων. Ειδικότερα ο οξυχλωριούχος προκαλεί και πτώση υγιών φύλλων σε υγρές περιοχές. Συνιστάται η εφαρμογή του οξυχλωριούχου χαλκού να αποφεύγεται στις πολύ υγρές περιοχές.  Η φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων σε ελαιώνες είναι επιθυμητή διότι λειτουργεί εξυγιαντικά, όμως σε πολύ προσβεβλημένους ελαιώνες μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην απόδοση των δέντρων και καλό είναι να αποφεύγεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ