Αρχική » Γιατί οι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τους μετανάστες – Ο Πωλ Κρούγκμαν εξηγεί

Γιατί οι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τους μετανάστες – Ο Πωλ Κρούγκμαν εξηγεί

by billakos

Εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δουλειά τους η αύξηση των μεταναστών στις ΗΠΑ. Για κάποιους ειδικούς όμως, οι ντόπιοι όχι μόνο δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά θα δουν την οικονομία τους να ανθίζει.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, η αυξημένη μετανάστευση θα συνεισφέρει στο εργατικό δυναμικό της χώρας, εκτιμώντας πως θα ενισχύσει περίπου 2% το ΑΕΠ έως το 2034.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι όμως δεν κοιτάνε πρωτίστως αυτούς τους δείκτες, αλλά τις άμεσες συνέπειες στην απασχόλησή τους και στους μισθούς.

Πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, έρχεται μάλλον να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, δείχνοντας πως η ανεργία των ντόπιων και των μεταναστών δεν συνδέονται (βλέπε διάγραμμα).

H έκθεση αναφέρεται στο γεγονός ότι τα επίσημα δεδομένα δεν προσαρμόζονται για εποχιακές διακυμάνσεις, επομένως η Goldman Sachs έκανε τη δική της εποχιακή προσαρμογή.

Σχολιάζοντας στους New York Times τα ευρήματα της έκθεσης ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν δεν κρύβει την αισιόδοξία του.

Πηγή: Goldman Sachs

«Αυτό το διάγραμμα δεν δείχνει καμία αύξηση της ανεργίας στους ντόπιους κατά τη διάρκεια της αύξησης της μετανάστευσης. Δείχνει μια αύξηση της ανεργίας στους ξένους» αναφέρει ο Πωλ Κρούγκμαν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μετανάστες παίρνουν θέσεις εργασίας από εργαζόμενους που γεννήθηκαν στην Αμερική.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η αύξηση της ανεργίας στους ξένους στις ΗΠΑ αντανακλά μια μακροχρόνια τάση για τους πρόσφατους μετανάστες να έχουν σχετικά υψηλή ανεργία, πιθανώς επειδή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να εγκατασταθούν πολλοί από αυτούς σε μόνιμη απασχόληση.

Για τον Κρούγκμαν αυτά είναι καλά νέα όμως, αν ισχύει η εξήγηση που δείχνει η Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία υπάρχει αύξηση της προσφοράς εργασίας, απλά πολλοί νέοι μετανάστες εργάτες χρειάζονται χρόνο για να σταθούν στα πόδια τους. Η ανεργία είναι πολύ χαμηλότερη μεταξύ των μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ πάνω από τρία ή περισσότερα χρόνια.

Για τον Αμερικανό οικονομολόγο ούτε οι μισθοί των συμπατριωτών του κινδυνεύουν από τους νεοεισερχόμενους.

Πολλές -όχι όλες όμως- μελέτες διαπιστώνουν ότι η μετανάστευση έχει μικρή επίδραση στους μισθούς των ντόπιων εργαζομένων, ακόμη και όταν αυτοί έχουν παρόμοια επίπεδα εκπαίδευσης με τους ξένους.

«Αντί να είναι αντικαταστάτες των ντόπιων εργαζομένων, οι μετανάστες φαίνεται συχνά να τους συμπληρώνουν, φέρνοντας διαφορετικές δεξιότητες και απασχολούμενοι σε διαφορετικά επαγγέλματα.

«Η μετανάστευση φαίνεται να ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ»

Κατά κάποιο τρόπο, η αύξηση της μετανάστευσης, που πιθανώς αποτελείται κυρίως από λιγότερο μορφωμένους εργαζομένους, είναι η πρόκληση λέει ο Κρούγκμαν.

Παρ΄ όλα αυτά οι μισθοί στους χαμηλόμισθους δεν έχουν μειωθεί. «Αντίθετα, αυτό που είδαμε πρόσφατα είναι μια εκπληκτική κίνηση προς την ισότητα των μισθών, με μεγάλα κέρδη στους χαμηλόμισθους».

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και ξανά υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει μια ιδιαίτερα σφιχτή αντιμεταναστευτική ατζέντα.

Συνολικά, λοιπόν, η μετανάστευση φαίνεται να ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ με τρόπο που τιθάσευσε και τον πληθωρισμό που δημιουργήθηκε από τις δαπάνες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Υπό την προϋπόθεση ότι μια ενδεχόμενη μελλοντική προεδρία Τραμπ δεν θα αρχίσει τις απελάσεις, ο Κρούγκμαν εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η μετανάστευση θα βοηθήσει να πληρωθεί και η Κοινωνική Ασφάλιση και η περίθαλψη.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένει ότι το 91% των ενηλίκων μεταναστών μεταξύ 2022 και 2034 θα είναι κάτω των 55 ετών, σε σύγκριση με το 62% για το συνολικό πληθυσμό.

Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός επιπλέον εργαζομένων θα πληρώνει το σύστημα χωρίς να εισπράττει συνταξιοδοτικά επιδόματα για πολλά χρόνια.

Τέλος για τον Κρούγκμαν το σύστημα μετανάστευσης της Αμερικής είναι δυσλειτουργικό και χρειάζεται πραγματικά περισσότερους πόρους.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ