Αρχική » Σαρωτικοί έλεγχοι για POS σε χιλιάδες επαγγελματίες

Σαρωτικοί έλεγχοι για POS σε χιλιάδες επαγγελματίες

by billakos

Ειδικά ελεγκτικά συνεργεία βγάζει από σήμερα στους δρόμους η ΑΑΔΕ. Θα επισκεφτούν λαϊκές αγορές, θα σταματήσουν και θα ελέγξουν ταξί, θα περάσουν από περίπτερα αλλά και θέατρα, κινηματογράφους ακόμη και πανηγύρια. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται  επαγγελματίες από 35 κλάδους οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

Οσοι εντοπιστούν να μην έχουν εγκαταστήσει τα τερματικά για πληρωμές με κάρτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 1.500 ευρώ ανά παράβαση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρχει ανοχή για περιπτώσεις υπόχρεων που θα αποδείξουν ότι έχουν παραγγείλει τα POS  και η καθυστέρηση οφείλεται στους προμηθευτές.

Κλήσεις σε 12.000 επιχειρήσεις

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα στείλει κλήση σε περίπου 12.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν κάνει καμία κίνηση για τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS αλλά ούτε και δήλωσαν   ραντεβού με τεχνικό εντός Απριλίου για να αποφύγουν το πρόστιμο. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε ολοκλήρωσαν (145.000) τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS , είτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό (110.000) έως το τέλος Απριλίου, κάνοντας μάλιστα τη σχετική απαιτούμενη ανάρτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Απομένει όμως ένα ποσοστό περίπου 10% ή περίπου 30.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Εξ αυτών, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως περίπου 20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες εκ του νόμου έχουν περιθώριο διασύνδεσης έως την προηγούμενη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους και περίπου 10.000-12.000 δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση διασύνδεσης.

Το πρώτο βήμα που θα κάνει από σήμερα η ΑΑΔΕ είναι να ρωτήσει αυτές τις επιχειρήσεις, γιατί δεν έχουν κάνει τίποτα. Συγκεκριμένα η  ΑΑΔΕ θα επικοινωνήσει μαζί τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια ώστε στη συνέχεια να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως στην περίπτωση όπου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αναφέρουν ουσιαστικούς λόγους ανωτέρας βίας, θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια. Στην αντίθετη περίπτωση απλώς θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, 10.000 ευρώ αν τηρούν απλογραφικά βιβλία και 20.000 ευρώ εάν τηρούν διπλογραφικά στοιχεία. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που  είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Μέχρι στιγμής πάνω από 255.000  επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υποχρεωμένες να «παντρέψουν» τις ταμειακές με τα POS.

Οι προθεσμίες

Το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές προβλέπει τα εξής:

1.        Προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως την 30η Απριλίου 2024 έχουν:

–            Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.

–            Επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται περισσότερες.

2.        Έως την 30η Απριλίου 2024 έχει οριστεί και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.

3.        Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

4.        Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ