Αρχική » Αλλάζει τους κανόνες η Ελβετία – Σπεύδει να προλάβει μία ακόμη τραπεζική κατάρρευση

Αλλάζει τους κανόνες η Ελβετία – Σπεύδει να προλάβει μία ακόμη τραπεζική κατάρρευση

by billakos

Θέμα ημερών αναμένεται να είναι η αποκάλυψη των νέων κανόνων για τον τραπεζικό κλάδο από τις ελβετικές αρχές, οι οποίες, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Credit Suisse, επιταχύνει τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου, παραχωρώντας περισσότερη εξουσία στους εποπτικούς φορείς.

Η κυβέρνηση πρόκειται να αποκαλύψει τις πολυαναμενόμενες νομοθετικές προτάσεις τις επόμενες ημέρες που είναι πιθανό να αγγίξουν όλους τους βασικούς πυλώνες της τραπεζικής εποπτείας, όπως οι κανόνες κεφαλαίου και ρευστότητας, αλλά διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ένα βασικό στοιχείο είναι η ενίσχυση της Finma, του τραπεζικού επόπτη που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη χρόνια κακή διαχείριση στην Credit Suisse που απείλησε την ιστορική φήμη του έθνους ως κόμβος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουν», σχολίασε ο Yvan Lengwiler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που δημιουργήθηκε για να κάνει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. «Η Finma χρειάζεται σίγουρα περισσότερους πόρους για να έρθει σε ισότιμη βάση με τις τράπεζες», ανέφερε.

Ο ρόλος του Walter

Επικεφαλής της ομάδας για την αναμόρφωση του πλαισίου ήταν ο Stefan Walter, ένας βετεράνος των τραπεζών στην Ευρώπη, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Finma. Ο Walter μπορεί να θεωρηθεί ως το πρόσωπο αυτής της ανανέωσης, ενώ τα πλεονεκτήματά του είναι ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην οικοδόμηση του βραχίονα εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όταν άρχισε να παρακολουθεί τις τράπεζες το 2014.

Οι Ελβετοί προτιμούσαν εδώ και καιρό μια πιο συναινετική προσέγγιση για την οικονομική εποπτεία από ό,τι συνηθίζεται σε άλλες δικαιοδοσίες

Ο Walter είναι επίσης πρώην γενικός γραμματέας της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας και ανώτερος αντιπρόεδρος στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δύο από τους πιο σημαντικούς φορείς χρηματοοικονομικής εποπτείας στον κόσμο. Βοήθησε επίσης στη δημιουργία ενός συστήματος στην ΕΚΤ που έλεγχε τις τράπεζες σχετικά με τους κινδύνους που αναλάμβαναν.

Οι Ελβετοί προτιμούσαν εδώ και καιρό μια πιο συναινετική προσέγγιση για την οικονομική εποπτεία από ό,τι συνηθίζεται σε άλλες δικαιοδοσίες. Η έλλειψη ικανότητας επιβολής προστίμων έχει μερικές φορές δικαιολογηθεί με τη βάση ότι θα κατέστρεφε το κλίμα συνεργασίας.

Η φιλοσοφία της λιτής διαχείρισης αντικατοπτρίζεται επίσης στο σχετικά μικρό μέγεθος της ρυθμιστικής αρχής — λίγο λιγότερο από 600 άτομα εργάζονται στη Finma για να επιβλέπουν έναν χρηματοπιστωτικό τομέα που απασχολεί άμεσα περισσότερους από 230.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ