Αρχική » Μπλέ Κέδρος: Η εταιρεία θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της

Μπλέ Κέδρος: Η εταιρεία θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της

by billakos

Σε νέα ανακοίνωση προέβη η «Μπλέ Κέδρος», στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο της Cocomat και του οποίου σφραγίστηκαν οι δυο τελευταίοι όροφοι. Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής :

«Η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το υπουργείο Τουρισμού προέβη στις 29.03.2024 σε μερική σφράγιση της ξενοδοχειακής επιχείρησης Coco-mat Athens BC, που λειτουργεί η μισθώτρια εταιρεία Hotel Cluster ΑΕ στο κτίριο ιδιοκτησίας της εταιρείας επί της οδού Φαλήρου 5, Κουκάκι, για τους χώρους που βρίσκονται άνωθεν της στάθμης των 24 μέτρων καθώς και του δώματος σύμφωνα με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Το υπόλοιπο τμήμα του ξενοδοχείου  λειτουργεί κανονικά. Η εταιρεία θα αναμένει τις εξελίξεις δεδομένου ότι εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αίτηση αναστολής της ανωτέρω μισθώτριας εταιρείας κατά του υπουργείου Τουρισμού, επί της οποίας αναμένεται το επόμενο διάστημα η έκδοση απόφασης οπότε και θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της».

Το χρονικό της σφράγισης

Τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε απόφαση για τη σφράγιση όλου του ξενοδοχείου, η εταιρεία όμως προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο αποφάσισε την αναστολή της σφράγισης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου διαβιβάστηκαν οι σχετικές υποθέσεις λόγω αρμοδιότητας, ανακάλεσε τις προσωρινές διαταγές που είχαν προηγουμένως εκδοθεί και είχαν αναστείλει κάθε ενέργεια, και διέταξε τελικώς τη σφράγιση του τμήματος του ξενοδοχείου το οποίο είχε κηρυχθεί αυθαίρετο.

Δηλαδή του τμήματος που υπερβαίνει τα 24 μέτρα ύψος.

Την Πέμπτη 21.03.2024 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού επιχείρησαν τη μερική σφράγιση του ξενοδοχείου η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή, διότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είχε εκκενωθεί, παρά την προηγούμενη έγκαιρη σχετική ειδοποίηση προς τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής (Π.Υ.Τ) απευθύνθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειές του.

Κατόπιν της παρέμβασης αυτής, η εταιρεία ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Υπουργείου ότι προέβη στις 27 Μαρτίου 2024 στην εκκένωση του υπό σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου. Στις 29 Μαρτίου 2024 η Π.Υ.Τ Αττικής σφράγισε το επίμαχο τμήμα του τουριστικού καταλύματος.

Προσφυγές στη δικαιοσύνη και απομείωση αξίας

Η διοίκηση της «Μπλε Κέδρος» (ιδιοκτήτριας εταιρείας του επίμαχου ξενοδοχείου) έχει καταθέσει μια σειρά από προσφυγές σε σειρά δικαστηρίων, υποστηρίζοντας πως το ξενοδοχείο μαζί με τους δυο επίμαχους ορόφους κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας, Μιχάλης Ευμορφίδης μιλώντας παλαιότερα στον «ΟΤ» για την συγκεκριμένη υπόθεση δήλωνε αισιόδοξος πως στο τέλος θα βρεθεί λύση και πως δεν θα χρειαστούν μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες.

Επικαλέστηκε δε την περίπτωση του ομίλου Μαντωνανάκη, τον οποίο η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) θα πρέπει να αποζημιώσει με το ποσό των 620 εκατ. ευρώ για την υπόθεση του ξενοδοχείου «Grand Resort Lagonissi».

Η εταιρεία πάντως έχει προχωρήσει ήδη στην απομείωση της αξίας του ξενοδοχείου από 30,3 εκατ. ευρώ σε 11,6 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από την χειρουργική κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων αλλά και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Το ΤΕΕ «σύμμαχος» στην χειρουργική κατεδάφιση

Στο μεταξύ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχει αναλάβει την ευθύνη της χειρουργικής κατεδάφισης του εν λόγω ξενοδοχείου δηλώνει πως προχωρά τις σχετικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται να υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου να στηρίξει το project ως τεχνικός σύμβουλος.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου εκτιμάται πως θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην άρτια ολοκλήρωση του έργου.

Η μελέτη κατεδάφισης

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Αποκεντρωμένη αναμένεται να προχωρήσει στην κήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση του κατάλληλου συμβούλου που θα εκπονήσει τη μελέτη κατεδάφισης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την κατεδάφιση.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε να αναθέσει στις κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν αυθαίρετοι, δίνοντάς τες μάλιστα περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ