Αρχική » 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Τα μέτρα για την ακρίβεια κινδυνεύουν να γυρίσουν μπούμερανγκ

9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Τα μέτρα για την ακρίβεια κινδυνεύουν να γυρίσουν μπούμερανγκ

by billakos

Τον κώδωνα του κινδύνου για την διάρκεια εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κρούουν κορυφαία στελέχη της αγοράς από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας πως εάν παραμείνουν σε εφαρμογή για μεγάλο διάστημα είναι πολύ πιθανόν να πλήξουν την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού και θα φέρουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κάλεσαν μάλιστα την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόσυρσή τους, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός τροφίμων σε γενική κλίμακα, όπως είπαν, αποκλιμακώνεται σε σταθερή βάση με εξαίρεση συγκεκριμένες κατηγορίες που οι τιμές αυξάνονται με επίκεντρο το ελαιόλαδο, τους χυμούς και τα φρούτα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro και πρόεδρος της ΕΣΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης αναγνώρισε την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων σε συνθήκες κρίσης, έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει πως δεν μπορεί έκτακτα μέτρα να διαρκούν 4 χρόνια.

Και αυτό όπως εξήγησε γιατί τότε δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά και ενδέχεται στο τέλος της ημέρας να φέρουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενδεικτικά ανέφερε το μέτρο του «κλειδωμένου περιθωρίου κέρδους», το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα παρότι οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει, προσθέτοντας πως εμποδίζει τις επιχειρήσεις να ασκήσουν ελεύθερα τιμολογιακή πολιτική.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ και πρόεδρος της «Δωδώνη» Χρήστος Τσόλκας, ο οποίος αφού δικαιολόγησε τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων σε έκτακτες καταστάσεις υπογράμμισε ότι την ανάγκη απόσυρσής τους με δεδομένα τα θετικά μηνύματα που καταφθάνουν από το μέτωπο των τιμών –στην περίπτωση των γαλακτοκομικών όπως είπε οι τιμές έπεσαν 1,2% τον προηγούμενο μήνα-.

Κάλεσα μάλιστα την κυβέρνηση να συγκεντρώσει διάφορους εκπροσώπους της αγοράς σε ένα τραπέζι, προκειμένου να βρουν από κοινού αποτελεσματικές λύσεις για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. «Να καθίσουμε να βρούμε λύσεις με ελάχιστο κοινό παρονομαστή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο παρεμβατισμός προβληματίζει»

Για τον προβληματισμό που φέρνει ο παρεμβατισμός ειδικά σε πολυεθνικές θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Mondelez Greece, Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος. «Ως εκπρόσωπος μιας εταιρείας που έκανε πρόσφατα μια μεγάλη επένδυση στην ελληνική αγορά και διαθέτει 3 εργοστάσια, … ο μακροχρόνιος παρεμβατισμός προβληματίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Δεν είμαστε Γερμανία, θέλουμε τάξη στην αγορά»

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παίρνοντας τον λόγο υπεραμύνθηκε των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και τόνισε πως πέτυχαν τον στόχο τους, αφού αναχαίτισαν μέρος της ακρίβειας και συνεχίζουν να μειώνουν τον πληθωρισμό τροφίμων ενώ τόνισε πως πρόθεση είναι η σταδιακή τους άρση.

Υπογράμμισε ακόμη πως τα παραπάνω μέτρα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λυθούν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μέχρι να φθάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα λειτουργίας της αγοράς.

Έσπευσε παράλληλα να επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν έχει τις ίδιες δημοσιονομικές δυνατότητες παρέμβασης με άλλα πιο εύρωστα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία που έχει πλεονάσματα, δίνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς απάντηση στο αίτημα των επιχειρήσεων για μείωση του ΦΠΑ.

«Σε μια διεθνή κρίση πρέπει η κάθε χώρα να αναλογίζεται τι μπορεί να κάνει και τι δυνατότητες έχει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί, αλλά η κυβέρνηση θέλει να τον ενισχύσει περισσότερα, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι πλέον λειτουργούν στην πράξη.

Κλείνοντας σχολίασε την τακτική της κυβέρνησης να δημοσιοποιεί τα πρόστιμα που επιβάλλει στις εταιρείες, λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά να δείξει στους πολίτες που δυσπιστούν με την εφαρμογή των νόμων ότι το κράτος λειτουργεί και υπάρχει εποπτεία της αγοράς.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ