Αρχική » Μέση Ανατολή: Σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο για επιπτώσεις σε καύσιμα και πληθωρισμό

Μέση Ανατολή: Σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο για επιπτώσεις σε καύσιμα και πληθωρισμό

by billakos

Τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή κινητοποιούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και συνολικά το οικονομικό επιτελείο.

Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται, αύριο Δευτέρα 15 Απριλίου στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη με τους υφυπουργούς και γενικούς γραμματείας να επιχειρήσει μία πρώτη επισκόπηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αλλά και με το σενάριο της ανταπόδοσης των επιθετικών πράξεων της Τεχεράνης από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Επί της ουσίας δύο είναι τα μέτωπα στα οποία, αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να εστιάσει σε πρώτη φάση την προσοχή του: Τα καύσιμα και ο πληθωρισμός.

Οι αγορές

Το οικονομικό επιτελείο θα πάρει αύριο 15 Απριλίου μία πρώτη γεύση των πιθανών επιπτώσεων από τις διεθνείς αγορές.

Οι αντιδράσεις των αγορών αργού πετρελαίου και των λοιπών commodities, όπως επίσης και το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων και στη συνέχεια των ευρωπαϊκών και της Wall Street θα είναι το πρώτο βαρόμετρο σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η σύσκεψη της 15ης Απριλίου δεν έχει κανέναν επίσημο χαρακτήρα αλλά ούτε και αναμένονται κάποιες αποφάσεις. Όπως σημειώνουν πηγές στον ΟΤ, είναι μία καθιερωμένη σύσκεψη ρουτίνας μέσα από την οποία οργανώνεται η δουλειά του υπουργείου. Σε αυτήν τη σύσκεψη, όμως, μπαίνει και το θέμα της Μέσης Ανατολής, όπως άλλωστε είπε και το πρωί στο Mega Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πέραν αυτών, ως είθισται σε τέτοιες ακραίες εξελίξεις, ο κ. Χατζηδάκης θα περιμένει και τις πρώτες αντιδράσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων, δηλαδή των Ecofin και Eurogroup.

Πηγές μιλώντας στον ΟΤ, θεωρούν αυτονόητη την πρόθεση του έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να επικοινωνήσει με ευρωπαίους υπουργούς προκειμένου να συνεκτιμήσουν την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Βέβαια, οι όποιες κινήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο θα εξαρτηθούν και από τη διάρκεια των νέων πολεμικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και κυρίως από την ένταση τους.

Τα καύσιμα

Η μεγάλη βαρύτητα που δίνεται σε πρώτη φάση είναι οι πιθανές επιπτώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Το πετρέλαιο Μπρεντ έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εγχώρια αγορά καυσίμων ανεξάρτητα από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στη Μέση Ανατολή, οι τιμές της βενζίνης ακολουθούν ένα ανοδικό σερί.

Οι εκτιμήσεις πετρελαϊκών παραγόντων μιλούσαν, πριν τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, για συνέχιση των ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα με δεδομένη την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται ούτως ή άλλως τη θερινή περίοδο λόγω των αυξημένων οδικών και αεροπορικών μετακινήσεων.

Πλέον, όπως είπε και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης στο Mega Σαββατοκύριακο, η προσοχή πολλαπλασιάζεται: «Εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί».

Πάντως, οι εκτιμήσεις της πετρελαϊκής αγοράς δείχνουν αβεβαιότητα για το μέλλον και για το λόγο αυτό προβλέπουν – πριν καν τις νέες εχθροπραξίες του Σαββατοκύριακου – τις τιμές του Μπρέντ ακόμα και στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο πληθωρισμός

Το δεύτερο μέτωπο, όπου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα στρέψει την προσοχή του είναι αυτό του πληθωρισμού.

Για τον μήνα Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο σημειώθηκε άνοδος στο 3,2% από 2,9% και μάλιστα παρά τα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Το ενδεχόμενο αν διατηρηθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις συνολικότερες επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα, να σημειωθεί νέα επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων είναι πιθανό. Κάτι που μπορεί να συμβεί αν οι τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων κινηθούν με μεγαλύτερη δυναμική το επόμενο διάστημα.

Τα όποια περιθώρια παρέμβασης της κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Το πλέον σίγουρο είναι πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα σκεφτεί διπλά και τριπλά την άρση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ενώ το σενάριο της χορήγησης επιδομάτων προς ανακούφιση παρουσιάζεται από αδύνατο έως και ισχνό παρά μόνο αν κλιμακωθούν οι πολεμικές συρράξεις στην Μέση Ανατολή, προκληθεί τεράστια αναστάτωση στις αγορές και η Ε.Ε. αποφασίσει χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων.

Κάτι τέτοιο, προσώρας, μοιάζει απίθανο.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ