Συγκρατημένα αισιόδοξο για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις τελευταίες προβλέψεις του. Ωστόσο προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις.
«Μια ήπια προσγείωση για τις οικονομίες της Ευρώπης επαναφέροντας τον πληθωρισμό στον στόχο με μέτριο οικονομικό κόστος από την άποψη της ανάπτυξης είναι εφικτό», ανέφερε στην έκθεσή του. «Αλλά οι πλευρικοί άνεμοι θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την επίτευξη σταθερότητας των τιμών διασφαλίζοντας παράλληλα μια διαρκή ανάκαμψη».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση επηρέασαν σοβαρά την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά τη πανδημία και οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες σε όλη την περιοχή σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
NEW: According to the latest Regional Economic Outlook for Europe, a soft landing is within reach but executing it will require careful monetary policy calibration. Read the full report: “Soft Landing in Crosswinds for a Lasting Recovery” #IMFpublications https://t.co/Trq4k9rEdg pic.twitter.com/7W5eCXnzKm
— IMF (@IMFNews) April 19, 2024
Ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού, οι περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη έρθει, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί για την ταχύτητα τέτοιων κινήσεων.
«Ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πρέπει να ταιριάζει με την εξέλιξη των υποκείμενων πληθωριστικών δυνάμεων» σημειώνει το Ταμείο. «Στις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, ένας σταδιακός, μετρημένος ρυθμός χαλάρωσης είναι προτιμότερος βάσει της γραμμής βάσης, διασφαλίζοντας ότι οι νομισματικές συνθήκες δεν θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Πολλές οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα χρειαστεί να διατηρήσουν μια αυστηρή στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συγκρατήσουν πλήρως τον πληθωρισμό».
Το δεύτερο εξάμηνο η μείωση των επιτοκίων σε ευρωζώνη και Βρετανία
Το Ταμείο αναμένει ότι ο κύκλος χαλάρωσης στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει «στα μέσα έως τα τέλη του 2024 και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2025».
Η σύσταση του ΔΝΤ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι περικοπές κατά τρίμηνο τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενες από άλλες τρεις κινήσεις αυτού του μεγέθους -τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο- του επόμενου έτους «για να φτάσουμε στο ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε ο Άλφρεντ Κάμερ. διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του αμοιβαίου κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ «θα πρέπει να συνεχίσει να έχει μια σύσκεψη εξαρτώμενη από τα δεδομένα με προσέγγιση συνάντησης».
Πηγή: OT