Αρχική » Το ενεργειακό θαύμα της Γαλλίας

Το ενεργειακό θαύμα της Γαλλίας

by billakos

Η Γαλλία ανέκτησε τον θρόνο της. Το 2022, είχε γίνει καθαρός εισαγωγέας ενέργειας μετά από σαράντα χρόνια, όντας σημαντικός εξαγωγέας. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνουν το σύνολο του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 δείχνουν ότι η «Φρανς» όχι μόνο επέστρεψε στις πωλήσεις στον υπόλοιπο κόσμο με πλήρη δυναμικότητα, με καθαρές εξαγωγές 58 τεραβατώρες, αλλά ότι έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, μια χώρα που δεν διαθέτει δικούς της πόρους για να τροφοδοτήσει το δίκτυό της, όπως φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το «ενεργειακό της θαύμα» που της επιτρέπει να εφοδιάζεται χωρίς να εξαρτάται από τον έξω κόσμο και, επιπλέον, να κερδίζει χρήματα στην πορεία προμηθεύοντας τους γείτονές της.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία και η Ιταλία ήταν οι κύριοι πελάτες της Γαλλίας, δύο χώρες στις οποίες έχει στείλει από 8 τεραβατώρες στην καθεμία. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η γαλλική κυριαρχία έχει ξεπεράσει τόσο τη Νορβηγία όσο και τη Σουηδία, τις δύο σκανδιναβικές χώρες που είχαν γίνει σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια λόγω της εγγύτητάς τους και της τεράστιας παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, παρόλο που το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν το 45% του ενεργειακού της μείγματος, παράγει ελάχιστα αυτές τις πρώτες ύλες, γι’ αυτό είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει το εμπορικό της ισοζύγιο. Ενα «μειονέκτημα» που μπόρεσε να διορθώσει χάρη στην τεράστια πυρηνική βιομηχανία και την ισχυρή υποστήριξη της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα της βιομάζας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 16% της συνολικής παραγωγής της.

Σε κάθε περίπτωση, επιστρέφοντας στο ενεργειακό της εμπορικό ισοζύγιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, η πραγματικότητα είναι ότι το 2024 έχει πάρει φωτιά. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει ήδη ενισχύσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500% σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG και προετοιμάζεται για μια χρονιά – ρεκόρ. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν 19.684 γιγαβατώρες.

Εκρηξη 141%

Με αυτά τα στοιχεία, οι ειδικοί του LSEG εκτιμούν ότι η Γαλλία θα επιτύχει καθαρό ενεργειακό εμπόριο 122,6 τεραβατωρών σε σύγκριση με 58,5 τεραβατώρες το 2023. Μια πραγματική έκρηξη 141% που εξηγείται από έναν συνδυασμό παραγόντων που προστίθενται σε αυτούς που έχουν ήδη συμβεί το 2023. Οσον αφορά αυτά που συνέβησαν πέρυσι, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χαμηλή εσωτερική ζήτηση και η επανενεργοποίηση ολόκληρης της πυρηνικής υποδομής οδήγησαν σε αυτά τα στοιχεία. Το φαινόμενο… εξερράγη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδιαίτερα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Εκείνη την εποχή «οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε χαμηλότερη ζήτηση και, ως εκ τούτου, η Γαλλία αφοσιώθηκε στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές CO2σε όλη την Ευρώπη.

Γίνεται αντιληπτό ότι η πυρηνική ενέργεια είναι το κλειδί της επιτυχίας της Γαλλίας. Αυτή η ενέργεια έπαιξε βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής κυριαρχίας και στην επίτευξη αυτού του εξαγωγικού ρεκόρ που ανέβασε τη Γαλλία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Με έναν συνηθισμένο και απλοϊκό τρόπο θα μπορούσε κανείς να πει ότι σήμερα η Γαλλία είναι η Σαουδική Αραβία του ηλεκτρισμού.

Η Γαλλία προμηθεύεται περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, λόγω μιας μακράς και συνεχούς πολιτικής (βασική διαφορά με άλλες χώρες) που βασίζεται στην ενεργειακή ασφάλεια. Η Γαλλία διαθέτει 18 εμπορικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με συνολικά 56 λειτουργικούς αντιδραστήρες. Τον Φεβρουάριο του 2022, η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων και το ενδεχόμενο κατασκευής οκτώ ακόμη.

Με αυτόν τον τρόπο, σώζοντας την ιδιαιτερότητα του 2022 (πολλοί αντιδραστήρες σταμάτησαν ταυτόχρονα για να εκτελέσουν σημαντικές εργασίες συντήρησης), η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο λόγω του πολύ χαμηλού κόστους παραγωγής της και ως εκ τούτου κερδίζει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ενωση (WNS).

Premium Έκδοση tanea.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ