Αρχική » Ύψη κτιρίων: Τι αλλάζει στις οικοδομές με τροπολογία

Ύψη κτιρίων: Τι αλλάζει στις οικοδομές με τροπολογία

by billakos

Τροπολογία για το πώς θα καθορίζεται πλέον το ύψος των κτιρίων κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πολυνομοσχέδιο πολεοδομικών και ενεργειακών διατάξεων που βρίσκεται προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής.

Μετά το σάλο που ξέσπασε από τις αποφάσεις του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα μπόνους του οικοδομικού κανονισμού και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως προς την εφαρμογή τους, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου με διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα που θα ισχύσουν μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Με βάση την τροπολογία, θα μπει κλιμακωτός περιορισμός στην αύξηση του ύψους των κτιρίων.

Με βάση τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα έχουν κλιμακωτή διάρθρωση για συντελεστή 0,8 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χτίζεται επιπλέον ένας όροφος.

Για συντελεστή από 0,8 έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα και για τις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το επιτρεπόμενο ύψος θα είναι επιπλέον 3 μέτρα.

Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Μαΐου 2024 υλοποιούνται με τη χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους διατάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Μαΐου μέχρι και τα τέλη του 2025.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ