Αρχική » Η μικρή κεφαλαιοποίηση αντιμέτωπη με τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια

Η μικρή κεφαλαιοποίηση αντιμέτωπη με τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια

by billakos

Αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης η προοπτική να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα αμερικανικά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι οποίες έχουν μείνει όσον αφορά τις αποδόσεις.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως αναφέρει το Reuters, σημείωσαν άνοδο στο τέλος του 2023, όταν ο πρόεδρος της Fed «έκλεισε το μάτι» στις αγορές λέγοντας ότι στην ατζέντα της κεντρικής τράπεζας μπαίνει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Αυτό θα ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες βασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη χρηματοδότηση μέσω χρέους και στις καταναλωτικές δαπάνες.

Ωστόσο, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, όπως έδειξαν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, μεταθέτουν για τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη εκδοχή του σεναρίου την μείωση του κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης να χάνουν έδαφος. Ο δείκτης Russell 2000 σημειώνει άνοδο μόλις 0,4% από την αρχή του έτους έναντι 7,5% που κατέγραψε ο S&P 500. Τα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται επίσης να είναι επισφαλή, δίνοντας στους επενδυτές ελάχιστο λόγο να μετατοπίσουν τις κατανομές από τις μεγαλύτερες εταιρείες και άλλες τοποθετήσεις σε επενδύσεις χαμηλότερου επενδυτικού κινδύνου.

«Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί αυτή τη στιγμή σχετικά με τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και του πιο κολλώδους πληθωρισμού και χρειάζονται μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος » εξηγεί ο Michael Arone, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος για την SPDR Business της State Street, ο οποίος έχει αγοράσει μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

Η νομισματική πολιτική στο επίκεντρο

Ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι υπάρχουν σημάδια χαλάρωσης, δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στις μετοχές χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας, καθώς αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Αποτυπώθηκαν μάλιστα στην επίδοση του δείκτη Russell 2000 που ενισχύθηκε 1% την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου  ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ διατήρησε έντονα περιστερίσιο τόνο στις απαντήσεις του αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια.

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων την Παρασκευή έδειξαν ότι οι επενδυτές τιμολογούν οτι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περίπου κατά 45 μονάδες βάσης το 2024, έναντι 30 μ.β. που εκτιμούσαν την εβδομάδα πριν την συνεδρίαση της Fed. Yπολείπεται βέβαια σημαντικά από τις 150 μ.β που ήταν αισιόδοξη έναρξη της φετινής χρονιάς.

Με το βλέμμα στην εταιρική κερδοφορία

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να έλξει το επενδυτικό ενδιαφέρον στις μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης είναι τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις.

Συνολικά, ο Russell 2000 αναμένεται να σημειώσει αύξηση κερδών κατά -8,4% κατά το πιο πρόσφατο τρίμηνο, σε σύγκριση με ρυθμό αύξησης κερδών 10,2% για τον S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Ταυτόχρονα, ο Russell 2000 διαπραγματεύεται με έναν μελλοντικό δείκτη τιμής προς κέρδη 22 φορές σε σύγκριση με έναν 20πλάσιο πολλαπλασιαστή κερδών για τον S&P 500, γεγονός που καθιστά τη μικρή κεφαλαιοποίηση πιο ακριβή.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που ανακοινώνουν τα εταιρικά αποτελέσματα τους την εβδομάδα που έρχεται είναι η εταιρεία διατροφής Bellring Brands , η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Light & Wonder και η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Permian Resources.

Ωστόσο παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών η πορεία και το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων χαρακτηρίζονται από ασάφεια.

Η Jill Carey Hall, στρατηγική αναλύτριας μετοχών την Bofa Global Research, εξηγεί  ότι οι επενδυτές που αγοράζουν μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εταιρείες που είναι σε θέση να αντέξουν μια παρατεταμένη διατήρηση του επιτοκίων στο υψηλό επίπεδο 23 ετών.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ