Αρχική » Πέντε κίνδυνοι απειλούν τους παραγωγούς ελαιόλαδου

Πέντε κίνδυνοι απειλούν τους παραγωγούς ελαιόλαδου

by billakos

Σήμα του κινδύνου για ολόκληρο τον κλάδο του ελαιολάδου στη Νότιο Ευρώπη έχει σημάνει η κλιματική αλλαγή. Σε συνδυασμό με τις ασθένειες που πλήττουν τους καρπούς της ελιάς, τον πληθωρισμό που αυξάνει τα συνολικά κόστη, τα υψηλά επιτόκια και την έλλειψη εργατικών χεριών που καταγράφεται σε πολλές χώρες, η παραγωγή έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα δημιουργώντας μεγάλες προκλήσεις για μικρούς και μεγάλους παραγωγούς.

Περισσότερο επηρεάζονται οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή, που είναι κατά σειρά μεγέθους η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Τυνησία. Οι περισσότερες ποσότητες ελαιολάδου εξάγονται σε Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία και Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία της Trend Economy. Πολλές χώρες μάλιστα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εκτός από εξαγωγείς είναι και μεγάλοι εισαγωγείς ελαιολάδου. Αυτό συμβαίνει επειδή το αγοράζουν χύμα από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ελλάδα, και στη συνέχεια το συσκευάζουν και το μεταπωλούν. Για παράδειγμα οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Ελλάδα στην Ιταλία ανέρχονταν το 2022 στο 5,12% των παγκόσμιων εξαγωγών, με αξία σχεδόν 500 εκατ δολαρίων σύμφωνα με την Trend Economy που επικαλείται στατιστικά στοιχεία από τη χώρα μας.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, η ισπανική εταιρεία Deoleo, προειδοποιεί ότι ο κλάδος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση καθώς διέρχεται μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του. Ανάμεσα στα άλλα παραγωγοί μπορεί να εξαγοράσουν ανταγωνιστές ή να εξαγοραστούν προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και να υπάρξει πρόσβαση σε μεγαλύτερες συνολικά καλλιέργειες ελαιοδέντρων.

Το ενδεχόμενο για ντιλς φαίνεται να αφορά περισσότερο αυτό το διάστημα την Ισπανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο και μερίδιο 40% στην παγκόσμια αγορά, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες και περισσότερες εταιρείες.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

-Η μέση παραγωγή από 1,5 εκατ τόνους έπεσε στη χώρα τους 670.000 τόνους τη σαιζόν 2022/2023.

-Η παραγωγή αναμενόταν να φτάσει με τις νέες πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους 850.000 τόνους τη σαιζόν 2023/2024 που ολοκληρώθηκε.

-Οι τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τους παραγωγούς της Ισπανίας έχουν αυξηθεί κατά 65% από πέρσι.

-Τον Ιανουάριο οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην περιοχή της Ανδαλουσίας στην Ισπανία έφτασαν τα 9 ευρώ το κιλό και το Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 8 ευρώ από 5,5 ευρώ το κιλό πέρσι .

Η υποχώρηση τις τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν νέες προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής κατά 40.000 περίπου μετρικούς τόνους τη σαιζόν 2023/2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, δείχνουν στοιχεία του CNBC.

Καμπανάκι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

Σε ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για καταστροφικές, όπως τις χαρακτήρισε συνέπειες, καθώς η βαθύτερη κλιματική κρίση πλήττει τις οικονομίες τους. Ειδικότερα, η έκθεση αυτή του ΕΟΠ αναφέρει ότι οι κλιματικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά την ήπειρο. Περισσότερο κινδυνεύει η νότια Ευρώπη, καθώς η ακραία ζέστη γίνεται πιο συχνή και τα πρότυπα βροχοπτώσεων αλλάζουν.

Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ελαιολάδου στον κόσμο για το 2022

Σύμφωνα με το Trend Economy οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ελαιολάδου είναι:

  • Ισπανία – 43% των παγκόσμιων εξαγωγών (αξία 4,23 δις δολ)
  • Ιταλία – 19,3% των παγκόσμιων εξαγωγών (αξία 1,87 δις δολ)
  • Πορτογαλία – 10,1% των παγκόσμιων εξαγωγών (αξία 983 εκατ. δολ)
  • Ελλάδα – 8,74% των παγκόσμιων εξαγωγών (αξία 843 εκατ. δολ)
  • Τυνησία – 8,3% των παγκόσμιων εξαγωγών (αξία 801 εκατ. δολ)

Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ελαιολάδου στον κόσμο το 2022

  • Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ελαιολάδου, σύμφωνα με το Trend Economy είναι:
  • Ιταλία – 22% των παγκόσμιων εισαγωγών (αξία 2,25 δις δολ)
  • ΗΠΑ – 18,5% των παγκόσμιων εισαγωγών (αξία 1,86 δις δολ)
  • Ισπανία – 7,4% των παγκόσμιων εισαγωγών (αξία 744 εκατ. δολ)
  • Γαλλία – 6,01%των παγκόσμιων εισαγωγών (αξία 604 εκατ. δολ)
  • Βραζιλία – 5,56% των παγκόσμιων εισαγωγών (αξία 559 εκατ. δολ)

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ