Αρχική » Μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εξετάζει η Τουρκία

Μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εξετάζει η Τουρκία

by billakos

Μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων ετοιμάζονται να ανακοινώσουν από τις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας Τούρκοι αξιωματούχοι, με σκοπό τη μείωση των δημόσιων δαπανών, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τη μάχη κατά του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

«Η κυβέρνηση θα εισαγάγει νέα δημοσιονομικά μέτρα και θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του οικονομικού προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σε ιδιωτικές συνομιλίες με μια ομάδα επενδυτών στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει το Bloomberg.

Τα μέτρα υπογραμμίζουν την αίσθηση του επείγοντος που για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής οι οποίοι καλούνται να περιορίσουν τον πληθωρισμό το συντομότερο δυνατό, με τον ετήσιο πληθωρισμό να αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 75% σύντομα.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι βλέπει τον πληθωρισμό να μειώνεται μέχρι το τέλος του έτους στο 38%. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και απέδωσε την αύξηση της πρόβλεψης στην ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση.

Η μεγάλη στροφή που επιχειρεί η Τουρκία

Οι επενδυτές χαιρέτισαν τα μηνύματα. Τα 5ετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της Τουρκίας μειώνονται κατά 9 μονάδες βάσης στις 275 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020. Τα ομόλογα της λίρας σημείωσαν ράλι, με την απόδοση των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων να υποχωρεί στις 72 μονάδες βάσης και 79 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Τα μέτρα εξοικονόμησης της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν την επανεξέταση των δαπανών, την επιβράδυνση ορισμένων δημόσιων δαπανών και τη μείωση των επενδύσεων σε ορισμένους τομείς. Η σταθερότητα των τιμών, η ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, ο περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επισημάνθηκαν ως προτεραιότητες της Τουρκίας.

Ο Σιμσέκ είναι ο αρχιτέκτονας μιας πολιτικής στροφής μετά τις εθνικές εκλογές πριν από περίπου ένα χρόνο, η οποία είδε το επιτόκιο αναφοράς να αυξάνεται κατά περισσότερες από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50%.

Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, οι αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να περιορίσουν το διογκωμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού που αυξήθηκε από τις προεκλογικές δαπάνες και αυτές που αφορούσαν τους σεισμούς. Επενδυτές και οικονομολόγοι σημειώνουν ότι τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει επίσης να στηρίξουν περισσότερο τη νομισματική πολιτική για να επιτευχθείμείωση του πληθωρισμού.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ