Αρχική » Ακίνητα: Τα αστρονομικά ενοίκια «ροκανίζουν» πάνω από τον μισό μισθό – Προς αναζήτηση μέχρι και… γραφείων

Ακίνητα: Τα αστρονομικά ενοίκια «ροκανίζουν» πάνω από τον μισό μισθό – Προς αναζήτηση μέχρι και… γραφείων

by billakos

Την ανηφόρα «τραβούν» τα ενοίκια των κατοικιών στη χώρα μας, κάτι που αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για όσους ψάχνουν σπίτι, με πολλούς να κρούουν καμπανάκι κινδύνου για στεγαστική κρίση.

Οι τιμές των ενοικίων πλέον είναι εξωπραγματικές, ακόμη και για παλιά μικρά σπίτια, με τους ενοικιαστές να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς χρόνο με το χρόνο βλέπουν το ενοίκιό τους να αυξάνεται, το πορτοφόλι να αδειάζει και οι υποχρεώσεις να μην μπορούν να καλυφθούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, για την κάλυψη της ανάγκης στέγασης οι Έλληνες δίνουν το 28% του εισοδήματός τους, ποσοστό που ανέρχεται στο 32% εάν συνυπολογιστούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις έντεκα ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, ξεπερνώντας συνδυαστικά ακόμη και τα αντίστοιχα ποσοστά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Σε απόλυτους αριθμούς, το μέσο μηνιαίο στεγαστικό κόστος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 400 ευρώ χωρίς στεγαστικό δάνειο και στα 600 ευρώ με στεγαστικό δάνειο, όταν ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 830 ευρώ.

«Χωρίς σχέδιο στεγαστικής πολιτικής η Ελλάδα»

«Βλέπουμε ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές του νομού Αττικής μία ραγδαία αύξηση της δυναμικής των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ παράλληλα η χώρα μας δεν διαθέτει σχέδιο στεγαστικής πολιτικής για την αναχαίτιση του κόστους στέγασης», είπε ο κτηματομεσίτης Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ενδεικτικά στην περιοχή του Νέου Κόσμου το 2020 σπίτι 72 τ.μ. ενοικιαζόταν για 550 ευρώ, ενώ τώρα κοστίζει 720 ευρώ. Στους Αμπελόκηπους διαμέρισμα 92 τ.μ. κόστιζε 590 ευρώ, ενώ σήμερα έχει σκαρφαλώσει στα 800 ευρώ.

Ενοικιάσεις γραφείων… με την ημέρα

Οι απλησίαστες τιμές των ενοικίων επηρεάζουν άμεσα και τις επαγγελματικές στέγες.

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «Νέα Σαββατοκύριακο». Δικηγόροι, ψυχολόγοι και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι φαίνεται πως καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης, όπως είναι η ενοικίαση χώρου ακόμη και με την ώρα.

Προσπαθώντας να βρουν ένα χώρο να στεγάσει τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι πιάνονται από οποιοδήποτε παραθυράκι ανοίγεται στην αγορά ενοικίων.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ