Αρχική » Απεργίες διαρκείας «φρενάρουν» τη Γραμμή 4 του Μετρό – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι, τι απαντά η ΑΒΑΞ

Απεργίες διαρκείας «φρενάρουν» τη Γραμμή 4 του Μετρό – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι, τι απαντά η ΑΒΑΞ

by billakos

Μετά τις δικαστικές προσφυγές για τους σταθμούς της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Πάρκο Ριζάρη και Εξάρχεια, ένα ακόμη εμπόδιο έρχεται να δοκιμάσει την ομαλή κατασκευή του μεγαλύτερου δημόσιου έργου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που εκτελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Πρόκειται για τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που έχουν ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια Κατεχάκη και Βεΐκου. Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην Κατασκευή του Αττικό Μετρό ζητά αυξήσεις 15% στους μισθούς επικαλούμενο την αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία σε δημόσιο έργο.

Η διοίκηση της ΑΒΑΞ, που έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με τις Ghella και Alstom την υλοποίηση του πολυσύνθετου έργου, δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο με τους εργαζομένους.

Η πρώτη συνάντηση έγινε την περασμένη εβδομάδα, όπου η διοίκηση της ΑΒΑΞ ανανέωσε το ραντεβού με το Σωματείο στις 29 Μαΐου. Είναι πολύ πιθανό ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών να μπει σε πρακτική βάση. Δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαντηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Δεν υφίσταται θέμα αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έργου» λέει η διοίκηση της ΑΒΑΞ

Οι εργαζόμενοι

Στον ΟΤ μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην Κατασκευή του Αττικό Μετρό κ. Βασίλης Κλουβάτος: «Η εταιρεία δίνει τα νόμιμα μεροκάματα. Όμως η έκρηξη του πληθωρισμού και του κόστους ζωής έχει εξανεμίσει τους μισθούς μας», αναφέρει ο συνδικαλιστής, ο οποίος σημειώνει ότι «η γραμμή 4 του Μετρό είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που εκτελείται αυτή την στιγμή και οι συνθήκες εργασίας αξίζει να είναι οι καλύτερες».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι μισθοί που λαμβάνουν οι εργατοτεχνίτες στο μετροπόντικα είναι χαμηλότεροι έναντι των αντίστοιχων στην αγορά: «Τα μεροκάματα είναι στα 45 με 58 ευρώ μικτά, όταν στην πιάτσα, λόγω της ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας κυμαίνονται από 60 έως 80 ευρώ καθαρές αποδοχές».

Το αίτημα του Σωματείου είναι η οριζόντια αύξηση των μισθών κατά 15%, σύμφωνα με τον κ. Κλουβάτο, ο οποίος θυμίζει ότι «από το περασμένο Φθινόπωρο έχουμε πραγματοποιήσει 24ωρες και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες».

Ο κ. Κλουβάτος λέει στον ΟΤ ότι «αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν».

Οι μισθοί των εργαζομένων στα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό καθορίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα σε εργοληπτικές εταιρείες και εργαζομένους. Η σύμβαση αυτή λήγει τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σωματείο ουσιαστικά διεκδικεί μία σύμβαση εργασίας, η οποία και θα αποτελέσει πιλότο – για τις νέες διαπραγματεύσεις της συλλογικής σύμβασης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η διοίκηση της ΑΒΑΞ

Πηγές της διοίκησης της ΑΒΑΞ επιβεβαιώνουν στον ΟΤ τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαΐου με τους συνδικαλιστές. Η εταιρεία δηλώνει πάντα ανοιχτή σε διάλογο, ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν σχολίασαν αν θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Σε ερώτηση για το αν η κοινοπραξία προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση του προϋπολογισμού του έργου της κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό, η απάντηση που έδωσαν στον ΟΤ οι ίδιες πηγές είναι: «Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα».

Το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό είναι πίσω περίπου ενάμιση χρόνο στα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο κατά καιρούς η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει πώς στο τέλος αυτά θα τηρηθούν. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2021 και πρόκειται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2029.

Ανάμεσα στα εμπόδια είναι οι δικαστικές προσφυγές κι εκκρεμότητες στους σταθμούς στην Πλατεία Ριζάρη στον Ευαγγελισμό και την Πλατεία Εξαρχείων.

Τώρα έρχεται να προστεθεί και το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης «μέχρι πριν από το Πάσχα η διάνοιξη και το χτίσιμο της υπόγειας σήραγγας κινούνταν ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα. Σήμερα οι ταχύτητες εργασιών δεν ξεφεύγουν από αυτό».

«Οι μισθοί που λαμβάνουν οι εργατοτεχνίτες στον μετροπόντικα είναι χαμηλότεροι έναντι των αντίστοιχων στην αγορά»

Το έργο

Το Τμήμα Α: «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας αποτελείται από 15  σταθμούς και σήραγγα διπλής τροχιάς μήκους 12,8 χιλιομέτρων.

Με τη λειτουργία του προβλέπεται να εξυπηρετήσει οικιστικές ζώνες στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού, αλλά και σημαντικές υπηρεσίες, επιτρέποντας τη σύνδεση του Άλσους Βεΐκου με τα δικαστήρια σε διάστημα 5 λεπτών και με την Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από 20 καινούριους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας.

Με την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Α’ της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, η ημερήσια επιβατική κίνηση στο σύνολο του δικτυού Μετρό υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 340.000 επιβάτες, ενώ παράλληλα η χρήση αυτοκινήτου στην πρωτεύουσα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 53.000 ΙΧ οχήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17.000 τόνους ανά έτος. Η Γραμμή 4 του Μετρό, θα περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας όπως Ιλίσια, Ζωγράφου, Καισαριανή, Κολωνάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη και Γαλάτσι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε κάνει η ΑΒΑΞ τον περασμένο Απρίλιο, ο μετροπόντικας «Αθηνά» που ξεκίνησε από τον σταθμό Κατεχάκη είχε πιάσει το πρώτο χιλιόμετρο. Ξεκίνησε από την Κατεχάκη με προορισμό τον σταθμό «Ευαγγελισμός» (5,1 χλμ) και είχε ήδη κατασκευάσει σήραγγα 1.000 μέτρων, δηλαδή το 20% του συγκεκριμένου τμήματος. Η εκτίμηση τότε ήταν πώς έως τα μέσα του 2025 ο πρώτος μετροπόντικας («Αθηνά), αφού περάσει από Ζωγράφου και Καισαριανή, θα έχει φτάσει στο πάρκο της οδού Ριζάρη.

Ο δεύτερος μετροπόντικας της ΑΒΑΞ («Νίκη») ακολουθεί αντίθετη πορεία. Ξεκίνησε από τον σταθμό Βεΐκου στο Γαλάτσι και αφού κατασκευάσει 7 χλμ σήραγγας θα συναντήσει την «Αθηνά», τον μετροπόντικα της Κατεχάκη, στον Ευαγγελισμό. Μία πορεία που θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ