Αρχική » Υβριδική εργασία: Οι «Παρασκευές από το σπίτι» έρχονται για να μείνουν

Υβριδική εργασία: Οι «Παρασκευές από το σπίτι» έρχονται για να μείνουν

by billakos

Οι «Παρασκευές από το σπίτι», αποτελούν μια νέα ανερχόμενη μόδα για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα της Survey of Working Arrangements and Attitudes.

Αυτό όμως δεν αποτελεί καλό νέο για όλες τις επιχειρήσεις. Τα εμπορικά κέντρα που βασίζονται στη μεσημεριανή κίνηση από υπαλλήλους έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν το ωράριό τους, να μειώσουν το προσωπικό και σε ορισμένες περιπτώσεις να κλείσουν εντελώς.

Αλλάζει το τοπίο

Στο Burly Coffee, μια τοπική καφετέρια στη Νέα Υόρκη με δύο τοποθεσίες στο Μπρούκλιν, οι Παρασκευές είναι «σίγουρα η πιο πολυσύχναστη ημέρα της εβδομάδας», σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη Tom Colella. Το σημαντικό είναι ότι το Burly βρίσκεται μακριά από το επίκεντρο όπου εργάζονται οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι: Το Μανχάταν, ή, όπως είναι γνωστό σε κάποιους, το «νησί της δουλειάς».

«Η Τετάρτη είναι η πιο αργή μας μέρα. Εδώ και καιρό υποθέτουμε ότι η Τετάρτη είναι η ημέρα με τους περισσότερους ανθρώπους που μετακινούνται στη δουλειά», δήλωσε ο Colella στο Business Insider.

Τον Απρίλιο, κατά μέσο όρο το 24% των συνολικών Desk Bookings (που οι εργαζόμενοι κάνουν «κρατήσεις» για τον χώρο εργασία που θα χρησιμοποιήσουν) έγινε από την Τρίτη έως την Πέμπτη, το 17% τη Δευτέρα και μόλις το 10% την Παρασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού διαχείρισης υβριδικών χώρων εργασίας Kadence.

Η Παρασκευή, η πιο δημοφιλής ημέρα

Είτε εργάζονται από το γραφείο είτε όχι, οι άνθρωποι φαίνεται πως βγαίνουν και κυκλοφορούν περισσότερο τις Παρασκευές. Σύμφωνα με τα δεδομένα που μοιράστηκε με το Business Insider η Placer.ai, μια πλατφόρμα ανάλυσης επισκεψιμότητας, δείχνουν ότι πολλές επιχειρήσεις βλέπουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τις Παρασκευές σε σύγκριση με την υπόλοιπη εργάσιμη εβδομάδα, με την Παρασκευή να είναι δεύτερη, μετά τα Σάββατα.

Η Παρασκευή ήταν η πιο δημοφιλής ημέρα για τα ραντεβού σε σπα και κομμωτήρια που κλείστηκαν στο ClassPass το 2023. Η κορυφαία ώρα για τα μαθήματα γυμναστικής τις Παρασκευές το 2023 ήταν η 12 το μεσημέρι και η κορυφαία ώρα για να επισκεφθούν το κομμωτήριο ή το σπα ήταν στις 5 μ.μ. ακριβώς.

Η αύξηση της επισκεψιμότητας στα Starbucks, Sweetgreen και Panera Bread, σύμφωνα με την Placer.ai, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν συχνότερα για μεσημεριανό γεύμα ή καφέ έξω, εργάζονται σε καφετέριες ή σχολάνε νωρίτερα από την εργασία τους τις Παρασκευές.

Πράγματι, είτε οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο γραφείο την Παρασκευή είτε όχι, αποχωρούν περίπου στις 4 μ.μ. εκείνη την ημέρα, σε σύγκριση με τις 5 μ.μ. τις Δευτέρες έως τις Πέμπτες, σύμφωνα με μια ανάλυση της ActivTrak σε 75.000 εργαζόμενους.

Αυτή είναι μια μετατόπιση από την εποχή πριν την πανδημία, όπου κάθε μέρα “ήταν λίγο πολύ η ίδια”, δήλωσε στο Business Insider ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Stanford και κορυφαίος ερευνητής του Working From Home, Nicholas Bloom. «Από το 2021 και μετά, άρχισε να γίνεται η ημέρα εργασίας από το σπίτι. Ως αποτέλεσμα, το βράδυ της Πέμπτης είναι η νέα Παρασκευή, η νύχτα για να πάτε για ποτό με τους συναδέλφους», δήλωσε ο Bloom.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ