Αρχική » Θα βγει η Ευρώπη από τη σκιά των ΗΠΑ; Τι προμηνύουν οι αγορές

Θα βγει η Ευρώπη από τη σκιά των ΗΠΑ; Τι προμηνύουν οι αγορές

by billakos

Μπορεί τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν σημειώσει νέα υψηλά, αλλά οι επιδόσεις τους βρίσκονται ακόμη στη σκιά του αμερικανικού χρηματιστηρίου, το οποίο τους τελευταίους 12 μήνες βρίσκεται σε φρενίτιδα ανόδου λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αλλά ουδείς μπορεί να παραβλέψει πλέον ότι η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνεται, ο πληθωρισμός μειώνεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, χωρίς τη Federal Reserve να έχει σημάνει μια ανάλογη κίνηση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιοδοξία, σύμφωνα με τον James Rossiter, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροστρατηγικής της TD Securities στο Λονδίνο. Η οικονομία όχι μόνο αντιμετώπισε ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας το 2021, αλλά οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξής της έχουν επίσης διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσε να ξεπεράσει την προσγείωση.

Ο Rossiter, ο οποίος έχει εργαστεί στην Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα της Αγγλίας και την ΕΚΤ, συνέβαλε στην εναρκτήρια έκθεση European Best Ideas της TD Cowen, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, τονίζοντας τέσσερα θέματα που πιθανόν να αναδείξουν και πάλι την Ευρώπη ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό για το υπόλοιπο του έτους.

Κατά τον ίδιο, η οικονομία θα παραμείνει βασικός μοχλός των αγορών, η ανάπτυξη είναι πιθανό να ανακάμψει, η ολοκλήρωση έχει κάνει την περιοχή πιο ανθεκτική σε σοκ και οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο ζήτημα για την Ευρώπη από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη δική της «αυλή».

Και γι’ αυτά μίλησε στο Barron’s, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα ονόματα μετοχών που θα επωφεληθούν από αυτό το θετικό μείγμα.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ποια είναι τα μεγάλα θέματα στις ευρωπαϊκές αγορές φέτος;

James Rossiter: Υπάρχουν περίοδοι που το μακροοικονομικό σκηνικό και οι αγορές μπερδεύονται, κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Είδαμε τεράστιες αποκλίσεις όταν ο Covid χτύπησε τις αγορές και όλα κατέρρευσαν και όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι αγορές δεν ήταν σίγουρες για το πού πήγαιναν τα πράγματα.

Υπάρχουν επίσης στιγμές που οι αγορές κινούνται παράλληλα με τις μακροοικονομικές τάσεις. Στην Ευρώπη, ειδικά, οι αγορές κάνουν γενικά αυτό που δείχνουν οι μακροοικονομικές τάσεις. Οικονομικά, τα πράγματα πάνε καλά για την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιταχύνεται προς την τάση ή τον βιώσιμο μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι ΗΠΑ επιβραδύνονται προς την τάση.

Εάν οι αγορές συνεχίσουν να αντανακλούν τα μακροοικονομικά θεμελιώδη, τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά για την Ευρώπη.

Πώς είναι η Ευρώπη σε σύγκριση με την Ασία;

Η Ευρώπη, η Ασία και οι ΗΠΑ αναπτύσσονται σε γενικές γραμμές με τη μακροπρόθεσμη τάση τους, αλλά προέρχονται από διαφορετικά μέρη.

Η εικόνα της ανάπτυξης των ΗΠΑ είναι ισχυρή, ακόμη και αν επιβραδύνεται. Το τελευταίο εξάμηνο του περασμένου έτους ήταν καλύτερα. Αναμφισβήτητα, η Κίνα αναπτύσσεται επίσης με περίπου 5% ετησίως, αλλά η σύνθεση της κινεζικής ανάπτυξης είναι λιγότερο ο ιδιωτικός τομέας και περισσότερο ο δημόσιος τομέας. Είναι κρατικά χρήματα που διατίθενται για την επέκταση της μεταποίησης, των κατασκευών και των υποδομών.

Όπως η Κίνα, η Ευρώπη επιταχύνεται, αλλά όπως και οι ΗΠΑ, καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τις κρατικές δαπάνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρεμπιπτόντως, είναι ρεαλιστική στην προσέγγισή της στην Κίνα. Οι Ευρωπαίοι παίζουν το παγκόσμιο εμπορικό παιχνίδι, αλλά προσπαθούν επίσης να ανοίξουν περισσότερες πόρτες στην Κίνα. Οι ΗΠΑ δεν το κάνουν αυτό, εν μέρει επειδή έρχονται προεδρικές εκλογές.

Δεν υπάρχει τίποτα που θα αγαπούσαν περισσότερο οι Γερμανοί από το να επιταχύνουν τις εξαγωγές στην Κίνα. Όσο και αν οι τίτλοι τονίζουν τους εμπορικούς πολέμους και τις πολιτικές αντιντάμπινγκ στην ΕΕ, οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να ανοίξουν τις πόρτες.

Η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε τις άλλες πέρυσι, ενώ η απόδοση της Ευρώπης ήταν απογοητευτική. Γιατί και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;

Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι είδους πολιτικές θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί για να αντισταθμίσουν τα σοκ ζήτησης και προσφοράς της πανδημίας. Αυτά τα πράγματα είναι δύσκολο να εξακριβωθούν σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και εκ των υστέρων, αλλά μπορείτε να κοιτάξετε τις ΗΠΑ και να σκεφτείτε ότι η δημοσιονομική τόνωση ήταν σωστή. Εάν τα νοικοκυριά σας είναι γεμάτα μετρητά, θα ξοδέψουν χρήματα.

Ενώ οι ΗΠΑ επέλεξαν τα μετρητά στο χέρι, στην Ευρώπη η προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια της εργασίας. Βλέπουμε τώρα τις διαφορές στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Συγκρίνετε τη ζώνη του ευρώ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο: Η ζώνη του ευρώ είναι το μόνο μέρος όπου η συμμετοχή είναι υψηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Εάν προσαρμόσετε το σοκ της αύξησης της τιμής της ενέργειας από τα μέσα του 2021 σε ένα καλό μακροοικονομικό μοντέλο, σας λέει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα έπρεπε να είχε συρρικνωθεί κατά 3% έως 5%. Αυτό συνεπάγεται μια τεράστια ύφεση.

Το ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -και κατάφερε να παραμείνει σταθερή μετά από αυτό- είναι σημάδι επιτυχίας της πολιτικής. Το σημαντικό δεν είναι ότι η ευρωζώνη είχε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ, είναι ότι δεν πέφτει από τον γκρεμό.

Ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC 40, για να μην αναφέρουμε τον FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσαν όλα νέα υψηλά φέτος. Περιμένεις να συνεχίσουν να ανεβαίνουν;

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης είναι αισιόδοξες και οι αγορές ακολουθούν. Οι προσδοκίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης διπλασιάζονται περίπου, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στις αγορές.

Η TD Cowen συμπεριέλαβε εταιρείες όπως η AstraZeneca, η Mondelez International, η McDonald’s, η Universal Music και η LVMH στην τελευταία της έκθεση Best Ideas. Ποιοι τομείς είναι τα δυνατά σημεία της Ευρώπης τώρα;

Η σύνθεση αλλάζει. Η υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν σχετίζεται πλέον με τη γερμανική μεταποίηση. Τώρα, ο τομέας των υπηρεσιών πηγαίνει καλά. Η Νότια Ευρώπη έχει καλύτερη απόδοση, κάτι που είναι επίσης ασυνήθιστο.

Οι διακριτικές δαπάνες μπορεί να είναι ακόμα καλύτερες. Οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές γενικά πάνε καλά. Η κατασκευή εξακολουθεί να δυσκολεύεται, και ενώ υπάρχουν ακόμα λόγοι ανησυχίας, θα πρέπει να αρχίσει να ανακάμπτει.

Η έκθεση σημειώνει ότι παρά την έντονη πολιτική ρητορική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο ζήτημα για την Ευρώπη από τις δικές της εκλογές. Γιατί αυτό;

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι οι εκλογές στην ΕΕ θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του status quo. Η αύξηση της υποστήριξης για την ακροδεξιά φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά είναι απίθανο να μετατοπίσει το κέντρο βάρους από την άποψη της πολιτικής.

Εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμείνει πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, ίσως χρειαστεί να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την ακροδεξιά, αλλά δεν είναι πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο πολιτικές φάσεις – πριν από τις εκλογές και μετά. Στην πορεία, θα δείτε την προσοχή στην Κίνα και στις εξωτερικές σχέσεις γενικότερα. Πολιτικές όπως η φορολόγηση των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότερα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα καταλήγουν στην Ευρώπη, επομένως η σκληρή στάση των ΗΠΑ έχει σίγουρα αντίκτυπο στην Ευρώπη.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές, μια νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα διατηρήσει το status quo. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αρκετά σκληρή στο εμπόριο. Εάν κερδίσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Ποιες είναι οι προοπτικές για το ευρώ και τη λίρα;

Καλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανέβαζε το ευρώ και τη λίρα, αν δεν υπάρξει άλλος καταλύτης. Όμως, καθώς η Federal Reserve σχεδιάζει λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι αρχικά αναμενόταν, αναμένουμε ότι και τα δύο νομίσματα θα είναι πιο αδύναμα μέχρι το τέλος του έτους.

Εκτιμάμε μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει περικοπές. Μόλις οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν τις περικοπές, είναι πιθανώς να μπουν σε σαφή πορεία για περαιτέρω περικοπές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά θα χρειαστεί ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων για να αλλάξει γρήγορα.

Γιατί η Ευρώπη είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια πριν από τις ΗΠΑ;

Ο πληθωρισμός επανέρχεται σε ένα αρκετά άνετο εύρος. Στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συμβεί αυτό.

Δεν περιμένουμε από την ΕΚΤ ή την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθήσουν μια ουδέτερη στάση νομισματικής πολιτικής. Ακόμη και μετά την έναρξη των περικοπών, θα εξακολουθήσει να υπάρχει αυστηρότητα στη στάση της πολιτικής τους.

Θα βάλουν φρένο, αλλά είναι πιο μακρινό ταξίδι. Μπορεί να έχουν πληθωρισμό πάνω από τον στόχο και επίσης να μειώνουν τα επιτόκια καθώς βρίσκονται πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο.

Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να είναι ισχυρή από την άποψη της ζήτησης. Πέρυσι, αντίθετα, υπήρξε μεγάλος αποπληθωρισμός που προήλθε από παράγοντες προσφοράς, όπως η αντιμετώπιση ενεργειακών θεμάτων. Υπάρχει λίγο μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ένα σοκ προσφοράς θα εξαφανιστεί.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ