Αρχική » Πετρέλαιο: Η πιθανότητα περιφερειακής έκρηξης στο Λίβανο ωθεί ανοδικά τις τιμές

Πετρέλαιο: Η πιθανότητα περιφερειακής έκρηξης στο Λίβανο ωθεί ανοδικά τις τιμές

by billakos

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι φόβοι για πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ επισκίασαν την ήπια ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ.

Το West Texas Intermediate συμβόλαιο Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 96 σεντς ή 1,19% στα 81,86 δολάρια το βαρέλι. Έως σήμερα, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 14%.

Το Brent, συμβόλαιο Αυγούστου σημείωσε άνοδο κατά 97 σεντς ή 1,144 στα 86,22 δολάρια το βαρέλι. Έως σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς καταγράφει κέρδη της τάξης του  11,9%.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει στρατεύματα στα βόρεια του αυτή την εβδομάδα καθώς οι επιθέσεις στα σύνορα του Λιβάνου έχουν αυξηθεί από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με σημείωμα της Πέμπτης από την RBC Capital Markets. Η γραμμή τάσης φαίνεται να δείχνει μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, σύμφωνα με το RBC.

«Οι υπεράκτιες επιχειρήσεις φυσικού αερίου του Ισραήλ θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν επίθεση από τη Χεζμπολάχ», έγραψε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC.

«Ωστόσο, η πραγματική απειλή για τον περιφερειακό ενεργειακό εφοδιασμό θα ήταν εάν το Ιράν στόχευε κρίσιμες υποδομές για να διεθνοποιήσει το κόστος της σύγκρουσης ή εάν το Ισραήλ στόχευε ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις», ανέφεραν οι αναλυτές.

Η αγορά στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη αιφνιδιαστική αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου, απογοητεύοντας τους ταύρους που ελπίζουν ότι η άνοδος της ζήτησης θα έδινε ζωή στο πρόσφατο ράλι αργού.

Οι παράκτιες πλημμύρες λόγω της τροπικής καταιγίδας Alberto έπληξαν τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ, με την κατανάλωση να είναι κάτω από τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την JPMorgan.

Ωστόσο, το πετρέλαιο κατάφερε να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου παρείχε κατώτατο όριο τιμών.

«Αν δεν ήταν η σταθερή και σταδιακή αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί στο πίσω μέρος μιας πολύ πιο αρνητικής ημέρας» εκτιμά ο John Evans, αναλυτής της πετρελαϊκής εταιρείας PVM.

Ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, δήλωσε στο «Squawk Box» του CNBC την Τετάρτη ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κρέμονται πάνω από την αγορά. Προειδοποίησε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί ξανά, δείχνοντας το ράλι του Απριλίου, όταν οι τιμές ξεπέρασαν τα 90 δολάρια το βαρέλι όταν το Ισραήλ και το Ιράν έπεσαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ