Αρχική » ΗΠΑ: Γιατί οι “Boomers” φεύγουν μαζικά για την Ευρώπη μετά τη σύνταξη

ΗΠΑ: Γιατί οι “Boomers” φεύγουν μαζικά για την Ευρώπη μετά τη σύνταξη

by billakos

Όταν ο Allan Fawcett αποφάσισε να αποσυρθεί από την καριέρα του στην επιστήμη των υπολογιστών το 2011, ήξερε ότι ήθελε να περάσει τουλάχιστον μερικά χρόνια ταξιδεύοντας, ιδίως στην Ευρώπη. Μετά από δεκαετίες εργασίας στην τεχνολογία, ήταν έτοιμος, όπως λέει, να ξεκουράσει το μυαλό του. «Ο προγραμματισμός υπολογιστών κατέστρεψε τον εγκέφαλό μου», λέει στο Fortune, προσθέτοντας ότι «Χρειαζόμουν μια απόδραση».

Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η απόδραση θα γινόταν μόνιμη. Γνώρισε τη νυν σύζυγό του, Ελίζαμπεθ, λίγο μετά τη συνταξιοδότησή του, και τελικά έκανε το βήμα να μετακομίσει μόνιμα στην Ισπανία μαζί της.

Ο Fawcett, σήμερα 67 ετών και κάτοικος Ισπανίας λόγω γάμου, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένος με την απόφασή του. Αν και η σύζυγός του εξακολουθεί να εργάζεται, εκείνος περνάει τις μέρες του παίζοντας τένις, διαβάζοντας και πηγαίνοντας στην παραλία ή στα καφέ με τους ομογενείς φίλους του στη Βαρκελώνη. Αυτός και η σύζυγός του έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε όλη την ήπειρο, σχεδιάζοντας μάλιστα ένα ταξίδι στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος.

Ο ίδιος τρόπος ζωής δεν θα ήταν εφικτός στις ΗΠΑ, λέει ο Fawcett. Η στέγαση είναι πολύ πιο προσιτή, το φαγητό είναι φθηνό και το κρασί ακόμη φθηνότερο. Το σύστημα μαζικής μεταφοράς είναι ένα δώρο Θεού- ο Fawcett δεν έχει αυτοκίνητο και δεν το χρειάζεται για να μετακινηθεί. Η δυνατότητα περιπάτου είναι επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

«Είναι μια καλή ζωή εδώ», λέει ο Fawcett, ο οποίος έγινε κάτοικος το 2019, ενώ σημείωσε ότι «Τα υπαίθρια εστιατόρια βρίσκονται παντού, ο καιρός είναι καταπληκτικός. Τα πάντα είναι πολύ φθηνά».

Αυξανόμενη τάση

Ο Fawcett αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης συνταξιούχων, που ωθείται από την κρίση συνταξιοδότησης της Αμερικής, οι οποίοι μετακομίζουν στο εξωτερικό αντί να περάσουν τα χρυσά τους χρόνια στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2022, υπήρχαν πάνω από 700.800 άτομα που λάμβαναν πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τη Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Το 2000, ο αριθμός αυτός ήταν μικρότερος από 400.000.

Ορισμένοι μετακινούνται στο εξωτερικό επειδή απλώς δεν μπορούν να ζήσουν άνετα με ένα σταθερό εισόδημα συνταξιοδότησης στις ΗΠΑ, όπου το κόστος στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά, γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο. Ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης για να τα βγάλει πέρα στις ΗΠΑ, οι οποίες κατά μέσο όρο είναι περίπου 1.900 δολάρια το μήνα. Ένα αυξανόμενο τμήμα των ηλικιωμένων Αμερικανών ζει σε συνθήκες φτώχειας, με τις κοινωνικές υπηρεσίες να είναι ελάχιστες, αν είναι καθόλου προσβάσιμες.

Άλλοι πάντα ονειρεύονταν να ταξιδέψουν και να εμβαθύνουν σε άλλους πολιτισμούς. Και άλλοι πάλι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να μείνουν στις ΗΠΑ, αλλά συνειδητοποίησαν πόσο περισσότερα μπορούν να πάρουν για τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Πρόβλημα κόστους

Το τελευταίο ισχύει για τη Susan Keenan Sweeney και τον σύζυγό της, Joe, οι οποίοι μετακόμισαν στην Ουγγαρία το 2015 (ο Joe γεννήθηκε στην Ουγγαρία, αλλά μετακόμισε μακριά όταν ήταν παιδί). Παρόλο που η 69χρονη Sweeney είχε πετύχει πολλά με την καριέρα της σε τραπεζικό λογισμικό στις ΗΠΑ και μάλιστα είχε συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στη Φλόριντα, την απομάκρυνε το ολοένα και υψηλότερο κόστος στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης.

Όταν η ίδια και ο σύζυγός της επισκέφθηκαν την Ουγγαρία πριν από τη μετακόμιση, είδαν το προσιτό κόστος ζωής και τον πιο αργό ρυθμό ζωής και αποφάσισαν να μετακομίσουν. Τώρα έχουν ένα σπίτι στην ύπαιθρο, περίπου δύο ώρες έξω από τη Βουδαπέστη, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες. Ο Sweeney καλλιεργεί κήπους και απολαμβάνει τα εποχιακά φρέσκα προϊόντα που διατίθενται στην κοντινή αγορά, φτιάχνοντας μαρμελάδες και ζελέδες στο σπίτι- το ζευγάρι περνάει τους χειμώνες στην Ισπανία και ταξιδεύει εκτενώς στην Ευρώπη τον υπόλοιπο χρόνο.

Η Sweeney επισημαίνει επίσης το εκτεταμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών ως σημαντικό πλεονέκτημα – η χρήση του είναι δωρεάν για όσους είναι άνω των 65 ετών και υπάρχει σταθμός τρένου στη βάση του λόφου στον οποίο ζουν – καθώς και την αίσθηση ασφάλειας και αλληλεγγύης που νιώθουν. Εξοικονομούν χιλιάδες ευρώ ετησίως σε φόρους ακίνητης περιουσίας σε σύγκριση με τη Φλόριντα, και η ασφάλιση υγείας των ομογενών είναι ένα κλάσμα του κόστους της αμερικανικής ασφάλισης υγείας, λέει. Ένα από τα μεγαλύτερα μηνιαία έξοδά τους είναι η συνδρομή τους στο αμερικανικό Hulu, το οποίο παρακολουθούν μέσω VPN.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη της διαμονής στο εξωτερικό

Φυσικά, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Η υπόλοιπη οικογένεια του Sweeney βρίσκεται στις ΗΠΑ, οπότε πρέπει να προγραμματίζουν ταξίδια για να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Οι πολιτισμικές διαφορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν, τουλάχιστον στην αρχή, και ο Sweeney μαθαίνει ακόμα τα βασικά της ουγγρικής γλώσσας. Δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο ατομικού πλούτου στην Ισπανία όπως στις ΗΠΑ, επισημαίνει ο Fawcett- ο τυπικός μισθός είναι πολύ χαμηλότερος από τις εργασίες με εξαψήφιο αριθμό απολαβών  που μπορεί να βρει κανείς στις ΗΠΑ. Και φυσικά, η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος είναι πολύ υψηλότερη.

Οι Sweeney και Fawcett δεν θα μπορούσαν να αποταμιεύσουν το ποσό των χρημάτων που αποταμίευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοπληρωμένης καριέρας τους στις ΗΠΑ, αν είχαν περάσει την καριέρα τους στην Ευρώπη. Οι περισσότερες από τις επενδύσεις τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ λόγω της δυσκολίας μετακίνησής τους. Και υπάρχει άφθονη γραφειοκρατία που πρέπει να περάσουν για να μετακινηθούν στο εξωτερικό. Η Sweeney και ο σύζυγός της επιστράτευσαν έναν δικηγόρο για να τους βοηθήσει να αγοράσουν το σπίτι τους,

«Τα πρώτα δύο χρόνια φροντίζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για τη γραφειοκρατία», λέει ο Fawcett, προσθέτοντας πως «Οτιδήποτε θέλετε στην Ισπανία απαιτεί έναν τόνο γραφειοκρατίας».

Βιοτικό επίπεδο

Αλλά το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ καλύτερο για ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, υποστηρίζει η Fawcett. Υπάρχουν τα μικρά πράγματα, όπως τα πιο φρέσκα, λιγότερο ακριβά τρόφιμα και τα εισιτήρια των συναυλιών που είναι πολύ πιο προσιτά και προσβάσιμα. Και έπειτα υπάρχουν τα μεγαλύτερα οφέλη, όπως η πολύμηνη άδεια μητρότητας με αποδοχές, η φθηνή δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

Και ενώ τα καθολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, όπως αυτά της Ουγγαρίας και της Ισπανίας, συχνά επικρίνονται για τους μεγάλους χρόνους αναμονής και το ενδεχόμενο υποβαθμισμένης περίθαλψης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, τόσο ο Fawcett όσο και η Sweeney είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο της περίθαλψης που έχουν λάβει, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων και των μεγάλων επεμβάσεων όπως οι κολονοσκοπήσεις. Ένα μειονέκτημα είναι ότι πολλοί πάροχοι δεν μιλούν απαραίτητα αγγλικά- λέει ο Sweeney, προσθέτοντας ότι αν συνέβαινε κάτι σημαντικό, θα σκέφτονταν να επιστρέψουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ για περίθαλψη λόγω του γλωσσικού εμποδίου.

Η Mindy Yu, διευθύντρια επενδύσεων στην Betterment, προειδοποιεί όσους ενδιαφέρονται να συνταξιοδοτηθούν στο εξωτερικό να αφιερώσουν χρόνο για να προγραμματίσουν τις σημαντικές οικονομικές, νομικές και υλικοτεχνικές παγίδες.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ