Αρχική » Ακρίβεια: Εκτός ελέγχου οι τιμές σε αβγά, γαλακτοκομικά, κρέας, θαλασσινά

Ακρίβεια: Εκτός ελέγχου οι τιμές σε αβγά, γαλακτοκομικά, κρέας, θαλασσινά

by billakos

Η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά, ενώ νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα ήλθαν ν’ αποτελειώσει τους οικονομικά πιο αδύναμους καταναλωτές, εκτοξεύοντας περαιτέρω τις τιμές και κρατώντας μισοάδειο το καλάθι τους.

Εκτός ελέγχου οι τιμές στα αβγά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα θαλασσινά

Εκτός από το κρέας που για πολλούς είναι απλησίαστο, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και στα ψάρια και μάλιστα ακόμη και σε εκείνα που επέλεγαν οι περισσότεροι, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος.
Κόβουν από όπου μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές για να γεμίσουν το τραπέζι τους με τα στοιχειώδη.

Η πολύτιμη πρωτεΐνη, κορυφή της μεσογειακής διατροφής, κοστίζει πλέον ακριβά αφού, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 6.5%, τα ψάρια κατά 8,4% και τα γαλακτοκομικά και αβγά κατά 3,8%.

Σοκάρουν οι τιμές στα θαλασσινά

Ειδικά οι τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά τρομάζουν.

Σήμερα πουλήθηκαν η σαρδέλα 8 ευρώ το κιλό, ο γαύρος 6 ευρώ το κιλό, η τσιπούρα 9 ευρώ το κιλό, το μπαρμπούνι και το χταπόδι 20 ευρώ το κιλό.

Αλλά και τα γαλακτοκομικά τείνουν να μετατραπούν σε πολυτέλεια αφού το γιαούρτι κυμαίνεται από 4,70 μέχρι 5,80 ευρώ το κιλό, η φέτα άγγιξε τα 16,45 ευρώ το κιλό ενώ το κασέρι έφτασε τα 26 ευρώ το κιλό.

Τα αβγά έχουν φτάσει να πωλούνται στη λαϊκή μέχρι 25 και στο σούπερ μάρκετ μέχρι 55 λεπτά το ένα.

Πρώτη στην ακρίβεια η Ελλάδα

Η τελική μέτρηση της Eurostat επιβεβαίωσε ότι στη χώρα μας ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου έφτασε το 3,7%, όταν στις χώρες της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 2,9%.

Μάλιστα, η χώρα μας παίρνει ασημένιο μετάλλιο στις ανατιμήσεις, αφού έρχεται δεύτερη κάτω από τη Μάλτα, με πληθωρισμό τροφίμων που αγγίζει το 8,9%, πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (6%) ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,7%).

Συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας

Το πρωί της Τετάρτης (17/1) πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας από μέλη του Ινστιτούτου Καταναλωτών, έξω από το κτήριο που στεγάζει τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Μόνον ελάχιστα αγαθά, πρώτης ανάγκης, θα εξακολουθούν να μπορούν να βάλουν στο καρότσι τους τα ευάλωτα νοικοκυριά

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ