Αρχική » Σέρρες: Συναγερμός από τα νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Σέρρες: Συναγερμός από τα νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

by billakos

Ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να πάρει η αφρικανική πανώλη των χοίρων, καθώς μετά τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Δράμα, επιβεβαιώθηκε και νέο στις Σέρρες.

Ειδικότερα, στις 15.01.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την αφρικανική πανώλη του χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) μία εστία της νόσου σε νεκρό αγριόχοιρο, στον οικισμό Λαγκαδίου (Τοπική Κοινότητα Χουμνικού-Δημοτική Ενότητα Αχινού), του Δήμου Βισαλτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Τοποθεσία ανεύρεσης νεκρού αγριόχοιρου

Λίγες μέρες πριν, στις 11 Ιανουαρίου 2024 είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για μία εστία της νόσου σε κατοικίδιους χοίρους που αφορά δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές, στην κοινότητα Παγονερίου, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Οι συγκεκριμένες μονάδες βρίσκονται στην Απαγορευμένη Ζώνη I και αποτελούνται από 174 χοίρους (6 κάπροι,  116 χοιρομητέρες και 52 παχυνόμενα).

Mετά τα τελευταία κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εντοπίστηκαν στη Δράμα, επιβεβαιώθηκε και νέο στις Σέρρες

Nέα κρούσματα κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Νέα κρούσματα σε αγριόχοιρους εντοπίστηκαν κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στις 16 Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, επτά δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στην περιοχή Haskovo (1), Kardzhali (1) και Smolyan (5).

Εστίες ΑΠΧ στη Βουλγαρία και ζώνη ακτίνας 50χλμ

Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2024 έως 16.01.2024, 96 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Τέλος τονίζεται η σημασία της  παθητικής επιτήρησης στην έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ