Αρχική » Στροφή 180 μοιρών από τους Εργατικούς – Εγκαταλείπουν σχέδιο για πράσινες επιδοτήσεις

Στροφή 180 μοιρών από τους Εργατικούς – Εγκαταλείπουν σχέδιο για πράσινες επιδοτήσεις

by billakos

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον στόχο του να δαπανά 28 δισεκατομμύρια λίρες (35,33 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως για τις πράσινες βιομηχανίες εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές που αναμένονται φέτος, στη μεγαλύτερη στροφή που έχει κάνει σε μια βασική πολιτική του.

Οι Εργατικοί θα διατηρήσουν μια σειρά από πολιτικές, όπως η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας πράσινης ενέργειας

Όπως μεταδίδει το Reuters οι Εργατικοί, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε τροχιά νίκης στις εθνικές εκλογές φέτος, είχαν ορκιστεί να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στις πράσινες τεχνολογίες και θέσεις εργασίας για να βοηθήσουν να βγει η Βρετανία από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας.

«Ευθύνεται η ζημιά που έκαναν οι Συντηρητικοί στην οικονομία»

Ο ηγέτης των Εργατικών Κίρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι επιδεινωμένες οικονομικές προοπτικές και το υψηλό κόστος δανεισμού σημαίνουν ότι οι Εργατικοί θα εγκαταλείψουν τον κύριο στόχο για τις δαπάνες, αν και θα διατηρήσουν μια σειρά από πολιτικές, όπως η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας πράσινης ενέργειας. Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες, όπως είπε, χρηματοδοτούνται πλήρως.

«(Αλλά) δεν θα λάβουμε περαιτέρω, ή νέες, επενδυτικές αποφάσεις. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα φθάσουμε τα 28 δισεκατομμύρια λίρες που προβλέπονται, και το ποσό αυτό έχει ουσιαστικά αποσυρθεί», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι από τότε που ανακοινώσαμε τα 28 δισεκατομμύρια, οι Συντηρητικοί (Συντηρητικό Κόμμα) έκαναν τρομερή ζημιά στην οικονομία μας. Πρέπει να δούμε τις συνθήκες όπως είναι τώρα, όχι όπως θα θέλαμε να είναι».

«Αυτός ήταν ο εμβληματικός άξονας της οικονομικής πολιτικής των Εργατικών και τώρα φαίνεται ότι προσπαθεί να ξεφύγει από αυτόν» σχολίασε ο Σούνακ για τους Εργατικούς.

Η στροφή των Εργατικών

Όπως σημειώνει το Reuters, οι Εργατικοί, οι οποίοι έχασαν την εξουσία το 2010 στον απόηχο του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008, προσπάθησαν να παρουσιαστούν ως το κόμμα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες μπορούν να τους εμπιστευθούν για να διευθύνουν και πάλι την οικονομία.

Αυτό έχει οδηγήσει στη σταδιακή διάβρωση μιας κάποτε εμβληματικής υπόσχεσης: Το 2021, οι Εργατικοί δήλωσαν αρχικά ότι θα επένδυαν 28 δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Το ποσό αυτό μειώθηκε πέρσι.

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η οριστική απόρριψη του αριθμού των 28 δισεκατομμυρίων ήταν ένα ακόμη παράδειγμα αντιστροφής της πορείας του Στάρμερ. «Αυτός ήταν ο εμβληματικός άξονας της οικονομικής πολιτικής των Εργατικών και τώρα φαίνεται ότι προσπαθεί να ξεφύγει από αυτόν», δήλωσε ο Σούνακ πριν από την επιβεβαίωση της απόρριψης του στόχου.

Πηγή: Ot

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ