Αρχική » ΕΕ: Αιτήσεις για το Παρατηρητήριο Αγροδιατροφικής Αλυσίδας

ΕΕ: Αιτήσεις για το Παρατηρητήριο Αγροδιατροφικής Αλυσίδας

by billakos

Έως τις 13 Μαΐου θα δέχεται η Κομισιόν τις υποψηφιότητες για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Αγροδιατροφικής Αλυσίδας της ΕΕ (AFCO) προκήρυξε η Κομισιόν.

Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου, το οποίο θα εξετάζει το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους και τις εμπορικές πρακτικές ανακοινώθηκε στα μέσα Μαρτίου ως ένα από τα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των κρίκων της αλυσίδας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τις τιμές, τη διάρθρωση του κόστους και την κατανομή των περιθωρίων και της προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα εφοδιασμού, με παράλληλη τήρηση των κανόνων εμπιστευτικότητας και ανταγωνισμού.

Οι υποψηφιότητες γίνονται δεκτές έως τις 13 Μαΐου

Τα μέλη

Το Παρατηρητήριο θα στηρίξει την ανάπτυξη μεθοδολογιών για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της διάρθρωσης του κόστους και της κατανομής των περιθωρίων και της προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Επίσης, θα διαθέτει έως και 80 μέλη, τα οποία θα εκπροσωπούν τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη γεωργία, την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, καθώς και οργανώσεις που εκπροσωπούν ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται σε διάφορα στάδια της αλυσίδας —από γεωργούς και προμηθευτές εισροών, ως τη βιομηχανία τροφίμων, εμπόρους, μεταφορείς, την εφοδιαστική, το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές. Το Παρατηρητήριο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2024.

Να σημειωθεί ότι οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Διαφάνειας προκειμένου να διοριστούν.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ