Αρχική » Πόση αύξηση έδωσαν στους εργαζομένους οι επιχειρήσεις – Πόσοι πήραν bonus

Πόση αύξηση έδωσαν στους εργαζομένους οι επιχειρήσεις – Πόσοι πήραν bonus

by billakos

Το 92% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, με το ποσοστό των αυξήσεων να κυμαίνεται στο 4% (διάμεσος), όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG για το 2023.

Παράλληλα, το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2023, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11.6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών Αξίζει να σημειωθεί ότι, 6 στις 10 επιχειρήσεις διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83% των επιχειρήσεων να παρέχει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά προγράμματα στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την πρόσληψή τους.

Τέλος το 93% και 88% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα.

Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2023, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11.6%

Ο ρόλος των ESG

Στην Ετήσια Έρευνα εξετάστηκαν επίσης αλλαγές που πραγματοποιούνται στα θέματα αποδοχών και παροχών στις εταιρείες, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων ESG. Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική, δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών & παροχών τους (για παράδειγμα αλλαγές στο πλαίσιο μεταβλητών αποδοχών των στελεχών τους, πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ίσων αμοιβών, κα).

«Το 2023 ήταν μια ακόμη χρονιά, όπου τα θέματα αποδοχών και παροχών προβλημάτισαν έντονα τις επιχειρήσεις. Οι αυξήσεις στις σταθερές αποδοχές δεν φάνηκε να αποτελούν τη λύση στο αυξανόμενο κόστος ζωής, παρατηρήσαμε δε τις εταιρείες να στρέφονται ακόμα πιο έντονα στις μεταβλητές αποδοχές καθώς και στις παροχές ως εργαλεία «διακράτησης» και ενίσχυσης της δέσμευσης των εργαζομένων», σχολίασε η Γεωργία Καλεμίδου, Director, Advisory, KPMG στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Μέσα από την έρευνα του 2024 σκοπεύουμε να εστιάσουμε στην «επόμενη ημέρα».

Πιο συγκεκριμένα, στα θέματα αποδοχών και παροχών, στη διερεύνηση τρόπων μέσα από τους οποίους οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη «ταλέντου», θα υποστηρίξουν τους εργαζόμενούς τους, ώστε να διαχειριστούν το υψηλό κόστος ζωής ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και απαιτήσεις των διαφορετικών γενεών εργαζομένων, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι εταιρείες θα προβούν σε δομικές αλλαγές, όπως τον ανασχεδιασμό της στρατηγικής αμοιβών και παροχών, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης αμοιβών στα συστήματα αποδοχών και παροχών, την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των αμοιβών και σαφώς, την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της ολοκληρωμένης πληροφόρησης γύρω από τα θέματα ανταμοιβών».

Συμμετοχή

Στην καθιερωμένη έρευνα συμμετείχαν 100 πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της αγοράς (λιανεμπορίου, καταναλωτικών προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, ασφαλιστικού, φαρμακευτικού και τραπεζικού τομέα), παρέχοντας στοιχεία για πάνω από 160 μοναδιαίες θέσεις, από 50.000 κατόχους θέσεων εργασίας.

Οι Εκθέσεις αποτελεσμάτων της Έρευνας (κλαδικές – λιανεμπορίου, ταχυκινούμενων προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, τραπεζικού, ασφαλιστικού, καθώς και συνολικά για όλη την αγορά- «Γενική») παρέχουν ολοκληρωμένη, αναλυτική πληροφόρηση για το συνολικό πλαίσιο αποδοχών και παροχών για τις διάφορες θέσεις εργασίας της αγοράς (σταθερές και μεταβλητές αποδοχές, παροχές όπως συνταξιοδοτικό ή ασφαλιστικό πρόγραμμα, εταιρικό αυτοκίνητο, πιστωτική κάρτα, κάρτα σίτισης / διατακτικές κ.α.).

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ