Αρχική » Χάρβαρντ: Ποιος «έσπασε» το εμπάργκο δωρεών στο πανεπιστήμιο μετά την αναταραχή για τον πόλεμο στη Γάζα

Χάρβαρντ: Ποιος «έσπασε» το εμπάργκο δωρεών στο πανεπιστήμιο μετά την αναταραχή για τον πόλεμο στη Γάζα

by billakos

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρέθηκε σε αναταραχή τον Οκτώβριο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον επακόλουθο πόλεμο στη Γάζα. Πολλοί επώνυμοι δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των Κεν Γκρίφιν και Λεν Μπλαβάτνικ, είπαν ότι διακόπτουν τις δωρεές στο ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησαν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους σε σχέση με την κατεύθυνση του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τις κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Το πανεπιστήμιο, όμως, ανακοίνωσε ότι έλαβε 20 εκατομμύρια δολάρια από τον συν-διευθύνοντα σύμβουλο της KKR & Co. Τζόζεφ Μπάε και τη σύζυγό του, τη μυθιστοριογράφο Τζάνις Λι, μέρες πριν οι απόφοιτοι κατέβουν στο Κέιμπριτζ για τους εορτασμούς της τριακοστής reunion.

Ο Μπάε, ο οποίος φέτος εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, και η Λι κάνουν τη δωρεά στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών, σύμφωνα με δήλωση του Χάρβαρντ την Πέμπτη.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε την υποστήριξή μας στο Χάρβαρντ», ανέφεραν οι Μπάε και Λι σε ανακοίνωσή τους.

Το ζευγάρι έχει προικίσει στο παρελθόν θέσεις καθηγητών στις πολιτικές επιστήμες και στην ιστορία, καθώς και μια θέση στη δημιουργική γραφή.

Ο προσωρινός πρόεδρος Άλαν Γκάρμπερ επαίνεσε την αφοσίωση του ζευγαριού, δηλώνοντας στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου Harvard Gazette: «Ο Τζο Μπάε και η Τζάνις Λι είναι υποστηρικτές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Πανεπιστημίου… Αυτή η νέα δωρεά θα προωθήσει τις υποτροφίες για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες στο Χάρβαρντ και θα διευρύνει την οικονομική υποστήριξη για τους προπτυχιακούς μας φοιτητές — δύο στόχοι που είναι στις καρδιές του Τζο και της Τζάνις».

Η πρώτη μεγάλη δωρεά μετά την αναστάτωση του Οκτωβρίου

Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια από τις πρώτες μεγάλες ανακοινωθείσες δωρεές από τότε που το πανεπιστήμιο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα τον Οκτώβριο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον επακόλουθο πόλεμο στη Γάζα.

Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο, οι δωρεές στο πανεπιστήμιο είχαν μειωθεί. Οι δωρεές σε μετρητά στο πανεπιστήμιο μειώθηκαν κατά 3% στα 1,38 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2023.

Οι Μπάε και Λι αποφοίτησαν το 1994, με την τάξη να γιορτάζει την 30ή reunion αυτό το Σαββατοκύριακο. Το ζευγάρι έχει βοηθήσει να συγκεντρωθούν 140 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Χάρβαρντ.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ